Solliciteren en HSP

Solliciteren en HSP

Ik heb in mijn werkzame leven veel ervaring opgedaan met solliciteren. Zo’n tien jaar jaar geleden was ik een tijdje werkloos en momenteel ben ik aan het solliciteren voor een (deeltijd) baan. Zo kan ik zeggen dat ik daar ervaringsdeskundig in geworden ben. Met het schrijven van goede motivatiebrieven. Hoe maak je een goed cv. En hoe ga je goed voorbereid het gesprek in. Maar, zo vroeg ik mezelf af, heeft HSP zijn voordelen? Is het sollicitatieproces voor een hoogsensitief persoon (HSP) nu anders dan een niet-HSP? En het zit het met de hoogsensitieve man?

HSP talenten

Ik zie vooral de voordelen. Want met de HSP eigenschap komen ook vele talenten. Talenten dus die relatief vaak voorkomen bij HSP. Om een paar te noemen:

  • Empathie
  • Creativiteit
  • Overzicht bewaren
  • Aandacht voor details
  • Analytisch
  • Groot rechtvaardigheidsgevoel
  • We zijn loyaal en betrokken naar de organisatie

Valkuilen

Aan de andere kant is HSP in relatie met werk ook gekoppeld aan een aantal valkuilen:

  • Snel overprikkeld zijn
  • Gevoelig voor negatieve sfeer
  • Sneller moe zijn
  • Er is een relatie met burn-out

In een motivatiebrief en cv is het niet zinvol om al over je HSP en de valkuilen te beginnen, maar kun je wel de talenten benoemen. In je gesprek kun je dan wel de nadelen benoemen, met name het sneller overprikkeld zijn. Het is goed om aan te geven wat je nodig hebt. En vaak staan organisaties daar ook wel hulpvaardig in. Het ligt natuurlijk ook aan je type baan. Bij een kantoorbaan is hybride werken vaak al wel de norm, en dat is ideaal voor veel HSP. Om toch de rust van thuis te hebben, afwisselend met het contact op kantoor met je collega’s.

Anders solliciteren als HSP

Beleven we nu het sollicitatieproces anders dan niet-HSP? De kern van HSP is eigenlijk dat we informatie anders verwerken. Dat begint al bij het lezen van een vacature. Wellicht zijn wij HSP beter in het selecteren van geschikte vacatures. Ook het opstellen van een brief zal ons beter afgaan dan niet HSP. Omdat we een beter overzicht hebben, zien wij goed welke informatie van belang is voor de werkgever.
En hoe zit het met het sollicitatie gesprek? Dat wisselt. HSP heeft in dit geval voor- en nadelen. Een voordeel is dat we meestal een goed beeld van onszelf hebben, wat we kunnen overbrengen. Een nadeel kan zijn dat we te gestrest kunnen zijn. Zodat we niet spontaan kunnen reageren. Een ander voordeel is dat we onze gesprekspartners empathisch benaderen en er daardoor eerder een klik kan zijn. Zonder onecht te zijn, want daar houden wij HSP niet van. En die klik, die is van wezenlijk belang in het gesprek.

En meestal hebben we na het gesprek ook een goed beeld of we bij de organisatie zouden passen. Hebben we zoveel informatie gekregen dat we ons een goed, reëel beeld kunnen vormen, of we ons op die plek zien zitten.

HSP man

Als HSP man is het werken in een machocultuur niet werkbaar voor me. Ik werk vaak juist beter in een omgeving met veel vrouwen. Geldt dat dan voor elke HSP man? Daar is geen onderzoek naar gedaan, dus dat kan ik niet zeggen. Wat ik wel weet is dat de HSP mannen andere hersenen hebben dan niet-HSP mannen, hersenen met goede verbindingen tussen de linker- en rechterkant.

Ik verberg niet dat ik hoogsensitief ben. Dat wil niet zeggen dat ik het altijd snel op tafel gooi, maar omdat HSP zo erg verweven is met wie ik ben en wat ik doe, komt het eigenlijk altijd wel ter sprake. En meestal valt dat ook goed, is er wel één van de gesprekspartners die er iets van weet. Of het zelf is. Dat komt ook vaak voor, en als dat zo is, heb je vaak al een streepje voor bij die persoon. Omdat er dan gewoonlijk wel een connectie is. Bij veel HR mensen is HSP bekend, sterker nog, in verhouding zijn veel HR mensen zelf HSP (Empathie is handig, weet je!).

Door open te zijn over wie en wat je bent, en te zeggen hoe je er in staat (als je bijvoorbeeld gespannen bent), is dat een soort kwetsbaarheid die je toont. En juist die kwetsbaarheid maakt je krachtig, komt krachtig over bij de ander.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *