HSP mannenbrein

HSP Mannenbrein

Met de verkiezing van Rikkie Kolle als Miss Nederland kwam er een bijzondere discussie op gang. Daar wil ik me verder verre van houden, maar één opmerking die iemand maakte triggerde me. Zij had het over een verschil tussen het vrouwen- en het mannenbrein. Ik had dat weleens gehoord, maar nu bezag ik het in het licht van HSP. Het riep vragen in me op.
Zoals je misschien wel weet zijn HSP hersenen anders bedraad. HSP hersenen werken anders dan niet-HSP hersenen, dat is onder andere bewezen met MRI-scans.

Ik ga eerst in op de reguliere verschillen tussen het vrouwen- en het mannenbrein.

Verschil mannen- en vrouwenbrein

Er is namelijk vastgesteld dat er bij mannen meer verbindingen tussen het voorste en achterste deel zijn. En dat vrouwen meer verbindingen tussen de linker- en rechterhelft hebben. Ook is het vrouwenbrein kleiner, het heeft acht procent minder gewicht. Het is daarom efficiënter, zij kunnen met minder energie en minder hersencellen hetzelfde bewerkstelligen. Die verschillen hebben een aantal gevolgen. Dit zijn natuurlijk algemeenheden, gemiddelden, maar niettemin bewezen. Maar hier komen ze:

  • mannen denken logischer en hebben meer ruimtelijk inzicht
  • vrouwen zijn intuïtiever en hebben een grotere ‘emotionele intelligentie’
  • vrouwen hebben een beter geheugen voor woorden en gezichten
  • mannen kunnen beter kaartlezen. We zijn beter in het verwerken van abstracte informatie
  • vrouwen zijn beter in het ontcijferen van emoties
  • vrouwen voelen meer pijn

En tot slot is er een verschil in stressreactie. Mannen gaan onder stress vaker in de vechtmodus.
Terwijl vrouwen vaker gaan zorgen.

Aargh, wat heb ik een hekel aan deze stereotypen.

HSP mannenbrein versus regulier brein

Mijn idee is dat het HSP mannenbrein meer wegheeft van het reguliere vrouwenbrein. Omdat HSP mannen in de regel veel van deze typische vrouwelijke eigenschappen hebben. Of wat als vrouwelijk wordt gezien.

Want HSP mannen zijn vaker intuïtiever, kunnen goed emoties ontcijferen en voelen meer pijn. In vergelijking met niet-HSP mannen. En het laatste punt, het verschil in beleving van stress, komt overeen met mijn observatie dat mannen minder last hebben van overprikkeling omdat ze ruimte voor zichzelf claimen. En dat vrouwen eerder goed voor een ander zorgen dan voor zichzelf.

En is het dan ook te zien op de MRI scans? Ik zou het niet weten. Dat is een vraag waar ik helaas geen antwoord op heb. En waar hopelijk nog eens onderzoek naar gedaan wordt.

Mijn verhaal

Als ik naar de “typisch vrouwelijke” en “typisch mannelijke” eigenschappen kijk, denk ik dat ik een combi ben. Ik ben namelijk best oké met ruimtelijk inzicht en logisch denken. Ook kaartlezen gaat me prima af.  Maar ik ben inderdaad erg goed in het ontcijferen van emoties, ik ben best pijngevoelig. Ook neem ik inderdaad tijd voor mezelf. Als ik voel dat het genoeg is, claim ik die tijd. Dat deed ik eigenlijk altijd al, ruim voordat ik zelfs maar wist wat hoogsensitiviteit betekende.

Maar als ik mezelf vergelijk met mijn vrouw, zij heeft een beter ruimtelijk inzicht en ik doe meestal het ‘sociale gebeuren’, terwijl zij daar ook goed in is. Zij denkt misschien wat logischer dan ik en ze kan wat sneller uit de voeten met een kaart. We zijn geen doorsnee stel.

Maar is de verbinding van mijn linker- en rechterhelft dan ook beter dan in het reguliere mannenbrein? Dus dat mijn HSP mannenbrein sommige dingen gemeen heeft met een vrouwenbrein?  Ik vermoed van wel, maar zeker weten, nee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *