Wie zijn we

Arnold

Opgevoed in een klein dorp in de Achterhoek heb ik mij altijd al anders gevoeld dan anderen. Ik was gevoeliger, “zachter” dan de rest en dat had wel consequenties. Ondanks dat was ik wel hard voor mezelf, ik moest altijd veel van mijzelf en wilde mezelf wel bewijzen.

Na een lastige middelbare schoolperiode, heb ik geschiedenis gestudeerd. Ik hou enorm van verhalen en ook al had ik geen idee wat ik ermee moest leek dit voor mij de beste optie. Door een stage voor die opleiding ben ik bij een uitgeverij gaan werken. Mijn carrière ging zo van redactie, naar online marketing, op het randje van IT. En ondertussen deed ik ook nog in deeltijd de kunstacademie, richting vrije kunst. Ik heb een brede interesse, het is soms best lastig voor mij om gefocust te zijn. Als ik daar zo op terugkijk lijk ik best een druk baasje, maar dat valt best mee. Omdat ik wel bijna altijd in deeltijd gewerkt heb. Dan moest ik ook wel, merkte ik,  omdat het werk me anders te veel werd. Ik wist niet hoe dat kwam, alleen maar dat dat zo werkte voor me.

Sommige banen werkten beter voor me dan andere. Sommige aspecten vond ik leuk, andere minder. Maar naarmate de leeftijd vorderde, snapte ik wel steeds beter wat ik wilde en wat ik niet wilde. Het vier dagen op kantoor zitten begon me ook steeds meer tegen te staan. Ik zat niet helemaal op mijn plek, maar ik miste de moed en kennis om er iets aan te doen. Uiteindelijk had ik er zo genoeg van dat ik op zeker moment besloten heb de knop om te zetten en het echt te gaan aanpakken. Zo maakte ik een omslag en kwam ik bij coaching terecht om meer voor mensen te kunnen betekenen.

Hoogsensitiviteit is een belangrijk thema in mijn leven, ook al had ik het grootste deel van mijn leven helemaal niet door wat het precies inhield. Het heeft me geholpen mezelf als volwaardige man te zien, met eigenschappen die net iets anders zijn dan doorsnee.

Bekijk ook mijn website arnoldtenoever.nl voor meer informatie over mij als HSP coach en mijn wandelcoachpraktijk.

Sybren

Ik ben opgegroeid in Delft en op 7-jarige leeftijd verhuisd naar Maastricht. Die verhuizing was best lastig. Zeker als je stottert en je last hebt van dyspraxie. Ik ben als kind veel gepest, had weinig sociale contacten en een laag zelfbeeld. In mijn jeugd heb ik ook erg het gevoel gehad dat ik ‘anders’ was, maar wist er niet altijd de woorden voor.

Ik hield als kind erg van de natuur en ben jarenlang actief geweest bij de scouting. Ook spiritualiteit en religie boeien me van jongs af aan. Tijdens wandelingen en in een natuurlijke omgeving heb ik het gevoel dat ik echt mezelf kan zijn en kan ik soms ook een diepere connectie ervaren. Ik ervaar de natuur als ‘zonder oordeel’ en helend.

Sybren Bouwsma
Foto: Mark Roskam

Het vinden van een passende opleiding was lastig. Ik heb een brede interesse, ben erg maatschappelijk betrokken en erg nieuwsgierig. Uiteindelijk bleek de studie Bestuurskunde aan de Universiteit Twente daar goed bij te passen en zo ben ik in Twente terechtgekomen. Mijn liefde voor talen en geschiedenis bracht me uiteindelijk bij mijn afstuderen in de Europese Bestuurskunde, waar ik afgestudeerd ben op het Europese Gehandicaptenbeleid. Daarna heb ik nog een jaar Ethiek gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Een baan vond ik als beleidsonderzoeker bij een organisatie in Overijssel die gemeenten adviseerde op gebied van sociaal (Wmo) beleid. Ik heb dat bijna tien jaar met veel plezier gedaan, maar merkte dat ik meer direct met mensen en met de natuur wilde werken. 

In 2015 ben ik een opleiding gaan doen tot Outdoor Life Coach. Met dat als basis coördineer ik nu projecten in heel Europa op het gebied van natuur en mentale gezondheid. Ook organiseer ik activiteiten voor en met mensen die net als ik stotteren (waarvan overigens ook een heel groot deel hoogsensitief is!). Ook begeleid ik studenten Social Work bij hun afstuderen.

Dat ik hoogsensitief ben weet ik al ruim twintig jaar, en ik ben het steeds meer als een kwaliteit gaan zien, en ik hoop ook andere mannen te inspireren om dat deel van zichzelf (meer) te gaan waarderen.

Kijk op mijn website https://www.orangeraven.org/ voor meer informatie over mij.

Wilko

Ik ben Wilko Houwers (1961), getrouwd met Monique en wij hebben twee dochters die inmiddels zijn uitgevlogen. Wij wonen in een buurtschap van Winterswijk in een woonboerderij met veel dieren en groen om ons heen. Met bijna 40 jaar werkervaring als zelfstandig ondernemer, in de dienstverlening en bij het voormalig Ministerie van LNV, is het een fijn om sinds een aantal jaren als ervaren (wandel)coach andere mensen te helpen groeien en ontwikkelen. Ik ben zeer empathisch en toekomstgericht. Hoogsensitief zijn is een wezenlijk onderdeel van mij. Ik ben dan wel een nuchtere Achterhoeker, toch ben ik mij al heel lang bewust van mijn eigenschappen als hsp ( Hsp, introvert en strongwilled) en ben daar blij mee. Ik kan en wil mijn steentje bijdragen om hoogsensitiviteit beter zichtbaar te maken waardoor de individuele mens alsook de maatschappij er baat bij heeft. Daarom heb ik samen met Arnold het platform Hoogsensitieve Mannen opgericht.  Momenteel ben ik in de afbouw van mijn werkzame leven en wat meer op de achtergrond aanwezig.

JoyDekokEMD2021-Wilko-12

Onze visie

We willen hoogsensitieve mannen helpen zichzelf te accepteren en goed voor zichzelf te zorgen. Daarnaast dragen we uit dat de hoogsensitieve man een belangrijke rol speelt in het ter discussie stellen van traditionele mannelijke normen, waarden en gedrag. We willen het taboe doorbreken dat de man niet gevoelig en emotioneel mag zijn. We willen een ander beeld geven van het begrip mannelijkheid, met ook ruimte voor sensitiviteit.

Onze missie

Dat mannen ook hoogsensitief kunnen zijn, dat is nog niet helemaal ingeburgerd in onze maatschappij. Daar willen we dan ook ons steentje aan bijdragen door laagdrempelige kennismaking en informatie te delen op een professionele manier. Onder de vrouwen is er al veel expertise en gaat het balletje al goed rollen. Bij de mannen is daarentegen  nog veel schroom en dat is begrijpelijk. Het is echter wel zonde dat de goede eigenschappen van dit temperament niet voldoende ruimte en aandacht krijgen waardoor de wereld écht wat mist en niet optimaal gebruik maakt van de mooie talenten die hoogsensitieve mensen te bieden hebben. Tegelijkertijd weten veel mannen niet dat ze beschikken over deze eigenschap en ervaren dan ook vaak alléén de nadelen.  We moeten met z’n allen hoogsensitiviteit niet ophemelen tot een zeer bijzondere eigenschap maar laten we het vooral ook niet onderbelichten. In het bewust maken van persoonlijk ontwikkeling en in bredere zin bewustwording in de maatschappij,  ligt nog een schone taak voor ons. Daar willen we graag tijd en energie in steken want dat vinden we leuk en we krijgen daar een hoop energie van.

Vrijwilligers

We kunnen en doen dit niet alleen! Met hulp van vele vrijwilligers kunnen we bijvoorbeeld de regionale HSP mannencirkels organiseren. Deze coördinatoren zijn een belangrijk onderdeel van dit platform, en we zijn dan ook ontzettend dankbaar voor hun hulp.

Wil je ook je steentje bijdragen aan dit platform en jouw talent voor (andere) hooggevoelige mannen inzetten? Stuur ons een berichtje via het contactformulier.