HSP op latere leeftijd

HSP op latere leeftijd

Het lijkt er soms op, hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger. Ik schreef eerder al een artikel over HSP en ouder worden, daar was de conclusie dat je op latere leeftijd inderdaad gevoeliger wordt. Hier wil ik een nuancering van dat verhaal beschrijven.

Want wordt je nou echt gevoeliger? Steeds meer en meer kom ik tot de conclusie – ik word natuurlijk zelf ook ouder – dat een verminderde weerstand misschien nog wel de belangrijkste reden is. Want op latere leeftijd neemt je weerstand af. En je hersteltijd neemt toe. Waar je vroeger een paar nodig had om bij te komen na een avondje doorzakken, zijn dat nu misschien wel een paar dagen. Na een week werken moet je bijtanken door extra te slapen, terwijl je er vroeger geen last van had. Vroeger kon je gewoon doorgaan. Nu is het toch een tandje terugschakelen.

Gezonde leefstijl als HSP op latere leeftijd

Die verminderde weerstand, dat overkomt iedereen als je ouder wordt, ongeacht hoe gezond je leeft. Maar juist voor HSP is het belangrijk om op latere leeftijd gezond te leven. Dat je je een gezonde leefstijl aanmeet. Dat komt ten goede aan je weerstand. Zodat je de prikkels beter kunt verdragen. Zodat je minder moe wordt van die prikkels.

En toch zie je ook vaak dat het ‘vanzelf’ gebeurt. HSP lopen ergens tegenaan, (burn-out, of teveel stress) en dan gaan we eraan werken. Omdat we zien dat dat wat oplevert. Het is bekend dat wanneer HSP weten dat iets werkt, wij dat ook vaak gaan inzetten.

Meer jezelf zijn

Ook een voordeel van ouder worden is dat je meer jezelf kunt zijn. We hebben ons vaak aangepast, met name door de groepsdruk. In de meeste gevallen wordt die druk minder. En hoef je je niet meer zo aan te passen aan anderen. Hoef je je niet zo in te houden. Je kunt dus ook beter kijken naar wat jij specifiek nodig hebt om je beter te voelen. Meer of juist minder sporten. Minder alcohol. Minder suiker/zout/ongezond vet.

En ga je nog meer ontdekken hoe je in elkaar steekt en wat jij specifiek nodig hebt. Om gewoon gelukkig en gezond te zijn met jezelf.

Scherpere zintuigen?

Maar krijg je dan ook scherpere zintuigen als je ouder wordt? Worden de zintuigen waarmee je die prikkels binnenkrijgt beter? Ik denk dat ze niet echt beter worden, de reguliere zintuigen zoals gehoor en zicht worden eerder slechter. Maar omdat je – hopelijk – beter luistert naar je zintuigen worden ze wel duidelijker, of scherper. Omdat je minder luistert naar wat de groep wil, maar meer naar wat jij wil. Je gaat dan meer waarde hechten aan je zintuigen. Dat komt dan bijvoorbeeld ten goede aan je intuïtie.

Conclusie

Dus misschien wordt je wel iets gevoeliger als je op leeftijd komt, wat ik in dat vorig artikel ook al schreef. Evolutionair gezien kan het dan goed kloppen. En misschien wordt je niet echt gevoeliger, maar is het alleen in je beleving, omdat je minder kan verdragen. Dus voor je gevoel wordt je wel gevoeliger en is dat niet wat telt?

Ik denk dat de verminderende weerstand van grote invloed op dit verhaal is. Het is altijd al belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en zeker als oudere hoogsensitieve man (of vrouw).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *