Boekentips

book, read, old

Om meer te weten te komen over hoogsensitiviteit kun je gebruikmaken van diverse boeken die hierover verschenen zijn. Hier een overzicht van welke wij denken dat belangrijk zijn, én goed leesbaar. Daarnaast geven we tips over welke (blog)artikelen je nog meer kunt lezen over het onderwerp. 

Het is als HSP belangrijk je te verdiepen in de materie: wat is hoogsensitiviteit, om te ontdekken wat het voor jou betekent. Elke mens is anders en bij jou werkt hoogsensitiviteit net een beetje anders dan bij een ander.  

Hét standaardwerk van Elaine Aron. Dit boek is in de jaren ’90 uitgebracht en heeft veel mensen meegenomen in het ontdekken van hun hoogsensiviteit. Aron is psychotherapeut en onderzoeker en zelf ook hoogsensitief. Zij en haar boek hebben ervoor gezorgd dat hoogsensiviteit nu wel door de meeste psychologen erkend wordt als temperament. Zij heeft ook een hoogsensitiviteitstest ontwikkeld waarop onze online test gebaseerd is.

Bekijk het boek bij bol.

Speciaal voor mannen schreef psychotherapeut Tom Falkenstein dit boek. Gericht op mannen omdat hij, net zoals wij, ziet dat mannen er vaak meer nadelen van ondervinden dan vrouwen. Vooral ook erg interessant zijn de persoonlijke verhalen van geïnterviewden. Deze kunnen erg verhelderend werken omdat ze voorbeelden geven wat mannen in het dagelijks leven ervaren.

Bekijk het boek bij bol:

Dit is een bundeling van de 20 meest gelezen blogartikelen van spreker, trainer en auteur Esther Bergsma. Lees over de mooie en lastige kanten van hoogsensitiviteit op het gebied van werk, onderwijs, relaties en kinderen. Om je als hoogsensitief persoon een hart onder te riem te steken. Een handig boekje om af en toe weer eens door te nemen. Het behandelt veel aspecten van HSP, en geeft zo interessante inzichten.

Bekijk het boek op Hoogsensitief.nl.

Een uiterst kwetsbaar maar mooi en sterk verhaal. Patrick is politieagent, ex-militair, veteraan én hoogsensitief. Op de vlucht voor zijn emoties maakte hij een heftige tijd door in de oorlogsgebieden in Bosnië en Afghanistan. Hoe een mannelijke man in een masculiene wereld toch durft te vertellen over zijn sensitiviteit en de obstakels die hij daarbij ondervindt.

Bekijk het boek bij bol.

Geen boek, maar deze willen we zeker niet onvermeld laten: HSP Magazine. Het magazine dat 4x per jaar verschijnt en speciaal voor hoogsensitieve mensen gemaakt wordt of mensen met interesse daarin. Niet speciaal gericht op mannen, maar wel een aanrader, met de nieuwste inzichten en onderzoeken. 

Bekijk meer informatie over het HSP Magazine

Weer een boek van Esther Bergsma, ditmaal over de werking van het hoogsensitieve brein. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het brein van HSP’s echt anders werkt dan bij mensen die deze eigenschap niet hebben. Naast deze wetenschappelijke inzichten ook veel voorbeelden vanuit persoonlijke ervaringen. Zo is het een goed leesbaar boek geworden, dat we van harte willen aanbevelen.

Bekijk het boek op Hoogsensitief.nl

Dit is hét boek voor de hoogsensitieve HSS (High Sensation Seekers). Een erg praktisch boek, waarbij de beschrijving van de dynamiek tussen onder- en overprikkeling er uitspringt.  Dit is vaak waar HSS tegenaanlopen: een goede balans vinden in prikkels, niet te veel, niet te weinig. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer

Bekijk het boek bij Bol

Hoogsensitiviteit en intuïtie zijn twee belangrijke eigenschappen die in het leven van Michiel zowel een positieve als negatieve rol hebben gespeeld.  Gedurende 25 jaar heeft hij diverse bijzondere functies bij de Nederlandse overheid bekleed, waaronder bij het Korps Mariniers als officier uitgezonden naar Irak, leiding geven aan een antiterreureenheid en stadsmarinier in Rotterdam. Een leven als in een spannend jongensboek. Dit krijgt echter een totaal andere wending op het moment dat hij zijn soulmate Linda ontmoet.

Bekijk het boek bij bol

Je wordt vrolijk van dit boek: veel afwisselende informatie en een feest van herkenning voor de HSP! Het boek is in vier thema’s onderverdeeld, en door het hele boek heen kom je ervaringen van andere HSP tegen die bij dat thema passen. Een prachtige verbinding vanaf elke bladzijde. En waar HSP hooggevoeligheid nog regelmatig als last ervaren, zie je na het lezen van dit boek juist de kracht van hooggevoeligheid. Het is mooi dat er nu een boek is waar de positiviteit overheerst. Een absolute aanrader voor hooggevoeligen; heerlijk om regelmatig door te bladeren en inspiratie op te doen!

Een prachtig vormgegeven boek! Die kleuren, die mooie afbeeldingen… Je wordt aangetrokken om het boek te pakken en te lezen.

Bekijk het boek bij Hoogsensitief.nl

Dit is stiekem geen boek, maar wel een enorm handig hulpmiddel: de HSP waaier van PuurStructuur met veel nuttige tips en weetjes over hoogsensitiviteit. De wijzer bestaat uit een losbladig systeem van 30 stevige kaarten, bijeengebonden door een ring.

Voor meer informatie over de wijzer, kijk op: puurstructuur.nl

Een nuchter boek voor hulpverleners, coaches en zorgcoördinatoren  waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake wordt gebracht. Het reikt een denkkader aan waardoor je de logica van de cliënten beter gaat begrijpen.

Een verademing om te lezen! Duidelijk, nuchter, verhelderend en bovenal; professioneel!
Bekijk het boek bij Bol.

Séverine is expert op het gebied van hoogsensitiviteit in combinatie met stress. In dit boek lees je er alles over. Er worden praktische strategieën aangereikt om te leren omgaan met typische struikelblokken als overprikkeling, onbegrip, emoties overnemen, people pleasing en grenzen aangeven. 

Leuk te vermelden is dat in het boek diverse interviews met ervaringsdeskundigen en HSP experts worden weergegeven, waaronder ook Arnold van dit platform.

Voor meer informatie over het boek, kijk op haar website.