Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

Er leven veel misverstanden en er zijn veel vragen over hoogsensitiviteit. We hebben hier de belangrijkste gebundeld en zo goed mogelijk antwoord gegeven.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoogsensitiviteit wordt in de psychologie beschouwd als een temperament. Het is in zwang gebracht door de psychologe Elaine Aron en haar definitie ervan is deze: hoogsensitiviteit is een neutrale en aangeboren temperamentseigenschap waardoor hoogsensitieve personen meer en preciezer waarnemen, en dieper en langer nadenken voor ze dingen doen. Daarbij speelt ook dat hoogsensitieve mensen – over het algemeen –  emotioneler reageren op positieve én negatieve gebeurtenissen in de omgeving. En dat komt weer tot uiting in zichtbaar geremd gedrag. Dit gedrag komt dan volgens Aron door een diepgaandere verwerking van prikkels. Lees ook ons uitgebreidere blogartikel Wat is hoogsensitiviteit

HSP is een term van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron en is een afkorting van Highly Sensitive Person, oftewel Hoogsensitief Persoon. Bijna overal in media  is de term HSP uitwisselbaar met hoogsensitiviteit. Het zijn in wezen dus synoniemen, en zo worden de termen ook op deze website gebruikt.

In Nederland zijn beide termen inwisselbaar, ze zijn gelijk aan elkaar. Hoogsensitiviteit is hetzelfde als hooggevoeligheid, en is ook hetzelfde als HSP. In België echter heeft de term hooggevoelig(heid) een wat andere betekenis, namelijk overgevoelig(heid). Dus een meer negatieve connotatie. Het zit hem in het feit dat overgevoeligheid een emotionele reactie is, maar dat is niet per se bij elke HSP aanwezig. Op deze website gebruiken we met name de term hoogsensitief.

We hebben verschillende redenen om een platform speciaal voor hoogsensitieve mannen te ontwikkelen, de belangrijkste zijn wel: 

  • We willen het taboe doorbreken dat de man niet gevoelig en emotioneel mag zijn.
  • We willen een ander beeld geven van het begrip mannelijkheid, met ook ruimte voor sensitiviteit.
  • Mannen ondervinden vaker extra hinder door hun hoogsensitiviteit, we willen mannen handvaten geven om hier beter mee om te gaan.
Lees er meer over op onze wie zijn we-pagina, bij missie en visie.

Je kunt het best beginnen met een test, bijvoorbeeld onze hoogsensitiviteitstest, die stoelt op de bekende test van Elaine Aron. Zo krijg je een idee waar jij staat, hoe waarschijnlijk het is dat jij hoogsensitief bent. Er zijn meer (gratis) testen te vinden, maar die zijn min of meer vergelijkbaar. De uitslag geeft je een idee waar je staat, waar je mee verder kunt.

Op zich is de eigenschap of temperament gelijk bij vrouwen en mannen. Daar zit geen verschil tussen, net zoals het percentage mannen of vrouwen dat de eigenschap heeft. Het grote verschil zit hem juist in de met name cultureel bepaalde opvattingen, waardoor het voor mannen extra lastig kan zijn. Er is een correlatie met minderwaardigheidsgevoelens en psychosociale problematiek zoals een sociale fobie. Sommige hoogsensitieve mannen werden ermee gepest in hun verleden, omdat ze anders waren dan de rest.

De hoogsensitieve man is per definitie gevoelig, maar laat dat niet zo snel zien, omdat dat voor hem vaak ongewenste consequenties heeft. Er wordt vaak lacherig over gedaan wanneer een man zijn emoties toont. Of niet als ‘echte man’ gezien. 

Dit is een belangrijke reden voor ons om dit platform op te richten. Wij denken dat hoogsensitieve mannen juist veel kunnen bijdragen (aan de maatschappij, de economie etc.), en vaak gebeurt het ook wel, maar krijgt het niet de erkenning, dat deze eigenschap een belangrijke bijdrage levert bij een prestatie. 

Het is voor iedereen anders welke impact hoogsensitiviteit heeft op zijn leven. Zo heeft de één er echt hinder van, de ander nauwelijks. Geen enkele HSP is gelijk en beleeft het op een andere manier. De één heeft last van harde geluiden, de ander alleen van fel licht en geuren. Het werkt bij iedereen anders.

Waar mannen vaak last van kunnen hebben is dat hun omgeving niet accepteerde dat ze gevoelig waren. Daarom ontwikkelden ze strategieën die hun hielpen. Die strategie die vroeger echter hielp, kan nu heel beperkend zijn en tegenhouden. Om een voorbeeld te geven: Je groeide op in een echt mannengezin. Van je vader moest je stoer zijn, mocht je niet huilen en moest je ‘hard worden’. Als strategie bouwde je een muur om je heen, waar niemand je kon raken. Nu, vele jaren later, zit die muur er nog steeds en daardoor heb je moeite met relaties en laat je daarin vaak niet je echte gevoelens zien. 

Zo zijn er vele strategieën die in het verleden misschien wel hielpen, maar nu alleen maar tegenwerken. Als je opgegroeid bent in een liefdevol gezin, waar je gevoeligheid gezien werd en ruimte kreeg, is de kans aanzienlijk groter dat je minder hinder ondervind van je eigenschap. 

Om kort te zijn: nee. Ongeveer 20% van de mannen zijn hoogsensitief, ongeacht seksuele voorkeur. Dat houdt in dat 20% van de homoseksuele mannen hoogsensitief zijn. En ook dat 20% van de heteroseksuele mannen hoogsensitief zijn. Het temperament HSP zegt helemaal niets over seksuele voorkeur. 

Verkennings-gesprek

Als je nog meer vragen hebt of je wilt advies op maat, vraag dan een verkenningsgeprek aan. Dit is een half uur durend online gesprek met één van onze coaches. We werken doorgaans met Zoom als middel voor dit gratis gesprek. Er zitten ook geen andere voorwaarden aan, dit is voor jou.