Vind een sociale omgeving waar je jezelf kunt zijn als HSP

Als HSP is het belangrijk een sociale omgeving voor jezelf te creëren waarin je jezelf kunt zijn. Sociale omgevingen? Dus waar je je begeeft, zowel in je werk als in je privé leven. In je privé leven zijn dat je vrienden, kennissen, mensen van een vereniging waar je misschien lid van bent. Naast je familie (die je niet kunt kiezen). Op het werk met je collega’s, klanten of relaties. Maak het bespreekbaar en je zult zien dat veel mensen rekening gaan houden met je wensen. Zodat ze gaan snappen, wat er achter steekt. Waarom je soms niet op een verjaardag komt. Of waarom je soms liever thuis werkt.

Wederzijds begrip

Vaak is het namelijk onbegrip van een ander, waarin ze dingen doen waar jij bijvoorbeeld helemaal niet tegen kunt. Door niet te gaan afsnauwen of afkappen, maar door juist het gesprek aan te gaan, kan er wederzijds begrip ontstaan. Er is vaak meer mogelijk dan je zou denken. Maar wees duidelijk en reageer niet vanuit emotie.

Oude vrienden loslaten

Probeer mensen te vermijden waarmee het gewoon echt niet klikt. Soms is het goed om mensen af te stoten of los te laten. Mensen die misschien in een eerdere fase van je leven wel goed bij je pasten, maar nu misschien niet meer. Als HSP vind je het waarschijnlijk moeilijk om mensen die je als je vrienden beschouwd los te laten. Maar soms is het nodig eens goed te kijken, wie zijn mijn vrienden nu echt. Wie past nog bij mij?

Niet meer aanpassen

Veel HSP passen zich in hun jeugd en adolescentie aan aan de meerderheid waarbij hun eigenheid in het gedrang komt. Wanneer je tot de ontdekking komt dat je wellicht HSP bent (door bv. een HSP-test), kan dat een herwaardering van jezelf betekenen. Dat kan een proces in gang zetten, waarbij steeds duidelijker wordt, waar jouw behoeftes liggen en wat je nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Als jij je niet meer aanpast, is er de kans dat je ook mensen afstoot. Maar is dat erg? En misschien komen ze in later instantie weer terug, als ze zelf een transformatie doormaken.

Kantoorbaan

Zelf heb ik sinds kort een nieuwe (kantoor)baan. Ik werk deeltijd bij een opleidingsinstituut. Daar werk ik als man tussen bijna allemaal vrouwen. Dat werkt voor mij heel goed. Ik pas niet in een macho zakenwereld, waar haantjesgedrag de norm is. Een grote meerderheid van mijn collega’s is ook HSP. Dit is een zeldzame werkomgeving, en ik ben dan ook erg blij dat dit op mijn pad gekomen is. Ik voel me snel begrepen en ik hoef niet alles uit te leggen. Dat is een luxe. Want wat als je dat niet hebt? Hoe creëer je dan je veilige werkomgeving?

Creëer een veilige werkomgeving

  1. Probeer meer met collega’s om te gaan bij wie je je prettig voelt. En vermijd mensen die je energie kosten.
  2. Waarschijnlijk komen mensen door je empathisch vermogen al snel naar je toe met problemen of verhalen. Ga dit uitbuiten en maak van deze mensen je medestanders. Vertel over HSP en wat jij nodig hebt. Hoe meer mensen het weten, hoe beter.
  3. Als HSP ben je afhankelijk van je manager. Het klikt of het klikt niet. Als het niet klikt, heb je het zwaar. Kun je naar een andere afdeling overgeplaatst worden? Als die persoon nog erg lang je manager blijft, is het misschien beter om uit te zien naar een andere baan. Want een manager kan je baan maken of breken.
  4. Geef een presentatie of sessie over HSP aan je collega’s. Wat is het, wat doet het. Maar ook, wat zijn de voordelen ervan voor het bedrijf / organisatie waar je werkt.

Wat levert het je op?

Het jezelf zijn in waar je je begeeft zorg dat je beter in je vel zit. Je staat steviger. Je basis is beter. Je kunt dan soms ook dingen als stress soms beter verdragen. En zorgt ervoor dat je je creativiteit ook beter kunt uiten, want het krijgt op deze manier de ruimte. De ruimte die je voor jezelf vrijmaakt. Dat is hele vette winst.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *