Bekijk je verleden door de HSP bril

Bekijk je verleden door de HSP bril

Hoe lang weet, of vermoed jij al dat je hoogsensitief bent? De kans is groot dat je het misschien al heel lang “weet”, maar niet beseft hebt wat het allemaal behelst. Bij veel mannen begint een proces, wanneer je eenmaal weet dat je hoogsensitief (HSP) bent.

Er zijn heel veel mannen die hoogsensitief zijn (in Nederland zo’n 1,3 miljoen mannen!), maar de meesten zijn ‘onbewust’ HSP. Ze weten niet wat het inhoud. Ze weten wel dat ze anders zijn dan de gemiddelde man en dat ze nogal eens buiten de boot vallen. Maar naar wat de oorzaak van dat anders zijn is, tasten ze vaak in het duister.

De start van een proces

In dat anders zijn, zit wel een kern. Het heeft invloed op heel veel facetten in je leven. Eén heel belangrijke is wel het zelfbeeld, dat bij HSP mannen vaker dan bij niet-hoogsensitieve mannen negatief is. Maar het zijn juist ook heel veel kleinere dingen, Waarom je bijvoorbeeld net wat slechter alcohol kunt verdragen dan je vrienden. Of waarom je zo goed andere mensen kunt aanvoelen. Of waarom je een hekel hebt aan oppervlakkige gesprekken. Of waarom… en ga zo maar door.

Wanneer je ontdekt wat HSP is, en hoe het werkt, kan dat de start zijn voor een proces. Een heel mooi proces, waarbij je ontdekt hoe HSP bij jou werkt. En – en nu komt het – hoe het in het verleden impact gehad heeft op jou en je vorming.  Dat is natuurlijk voor iedereen anders, het is zaak om voor jou te ontdekken wat het betekent heeft.

De mate van impact van HSP

Iedereen heeft een eigen variant van HSP, laat ik dat voorop stellen. Bij iedereen werkt het allemaal nét weer even anders. Er zijn wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken, maar de uitwerking is vaak net anders. Zo kan de een heel gevoelig voor geluiden zijn, geen harde geluiden verdragen, terwijl de andere HSP dat wel goed kan. Dat is een belangrijk onderdeel voor je om te ontdekken hoe het precies bij jou zit.

En het andere zit in je opvoeding. Je omgeving waarin je opgegroeid hebt. De kans is groot dat HSP nog niet bekend was in je omgeving. Hoe gingen je ouders om met je gevoeligheid, mocht die er zijn? En op school, werd je gezien door je leraren? Of werd je misschien gepest omdat je anders was? Die combinatie van hoe de eigenschap bij jou werkt en hoe er in jouw verleden mee omgegaan werd, bepaalt met name de mate van impact van HSP op jouw leven.

Bekijk je verleden door de HSP bril

Daarom is het belangrijk om je verleden door de bril van HSP te bekijken. Voor een herwaardering van jezelf. Je hebt waarschijnlijk dingen geïnterpreteerd op een negatieve manier. Ook zullen er veel dingen op z’n plek vallen. Verklaren waarom je zo bent en/of doet.

Het kan een proces zijn dat maanden, zo niet jaren duurt. Bij mezelf werkt dat zo, en ik hoor van andere mannen dat ze nog geregeld nieuwe dingen ontdekken bij zichzelf. En dat dan ook een plek kunnen geven in hun verleden.

Mijn eigen verhaal

Ik weet zelf al jaren dat ik hoogsensitief ben. Zo’n 15 jaar terug las ik het welbekende boek van Elaine Aron, en raakte ik bekend met de term HSP. Maar toch kon op dat moment ik niet alles een plaats geven. En had ik niet door, wat het allemaal betekende voor mij. Dus het raakte al snel op de achtergrond. Pas met het lezen van het boek van Tom Falkenstein, Hoogsensitieve Mannen, viel voor mij het kwartje. Het waren met name de beschrijvingen van de geïnterviewde mannen die veel herkenbaarheid opwekte. Toen startte bij mij het proces van wat HSP voor mij betekent. En een herwaardering van mijzelf en mijn verleden bracht. Daar ben ik erg dankbaar voor en heeft me veel gebracht.

Dat wens ik jou ook toe en ik hoop dat dit verhaal ertoe bijdraagt om je HSP eigenschap ook beter te onderzoeken en inderdaad je verleden door de HSP bril te bekijken en herwaarderen. 

HSP is een mooie eigenschap

HSP kan soms lastige kanten hebben, maar we willen benadrukken dat het toch heel veel mooie eigenschappen heeft. En met de lastige kanten is best te leven, als ze maar de ruimte krijgen.  Daar willen we met dit platform aan bijdragen. Kijk op onze tools pagina wat we nog meer aanbieden om je te helpen ontdekken wat HSP voor jou betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *