beroep en hsp

Beroep en HSP

Dit is wel een onderwerp, waar al meer over geschreven is (ikzelf ook bv hier en hier), en veel meningen over bestaan. Toch wil ik er ook graag even mijn zegje over doen, en mijn zienswijze tonen. Er zitten namelijk zoveel verschillende kanten in. Welke beroepen zijn geschikt voor HSP? En welke beroepen zijn dan niet geschikt voor HSP? Maar dan nog, een leuke baan hangt af van zovele facetten. Werksfeer is bijvoorbeeld erg belangrijk voor ons HSP, en dat is per bedrijf, instelling of overheidsorgaan verschillend. Of kan zelfs per afdeling wisselen. Het beste is om te kijken naar de HSP talenten. Waar zijn HSP over het algemeen goed in?

HSP talenten: empathie

Er zijn verschillende beroepen die juist meer geschikt lijken voor HSP, omdat specifieke HSP talenten daar goed in passen. Zo is empathie een van de bekendste talenten van HSP.  Op basis van empathie denk je al snel aan de zorg. Dat klopt, er zijn in verhouding veel HSP werkzaam in verschillende onderdelen in de zorg. Omdat we daar onze empathisch talent goed kunnen inzetten. We vinden het belangrijk om wat voor anderen te kunnen betekenen. Maar het gaat dat niet altijd goed. Want een belangrijke valkuil van HSP is dat we snel teveel stress ervaren. En we een grotere kans hebben op een burn-out. Daarom is de zorg niet altijd een goede keuze. 

Coaching is ook een beroep waar veel HSP werken, zo ook ondergetekende. Veel coaches en trainers zijn HSP, en het aanvoelen van mensen is een belangrijk hulpmiddel om verder te komen. Je komt verder met iemand die je aanvoelt, dan met iemand die alleen een script volgt.

Creatieve HSP beroepen

Een ander bekend talent van HSP is creativiteit,  ik zie dat veel HSP werkzaam zijn in de creatieve sector. Bijvoorbeeld ontwerpers, kunstenaars en schrijvers. Voor velen van hen is ook die combinatie met die empathie zinvol. Neem acteurs. Hoe belangrijk is het wel niet dat je je goed kunt inleven in je rol? Om goed te kunnen acteren móet je empathisch zijn. Voor (roman)schrijvers geldt dit ook, je móet je goed kunnen inleven in je karakters, om ze zo echt mogelijk te maken. Ik schreef ooit al eens een stukje over Dostojevski, omdat ik vermoed dat hij hoogsensitief was.

Deze zomer las ik een paar boeken van Charles Bukowski, en ik denk dat hij ook HSP was. Van hem is bekend dat hij verlegen was. Dat zegt me dan al genoeg. Verlegenheid is vaak gekoppeld aan HSP. Hoewel zijn boeken anders doen vermoeden, omdat hij ruwe taal bezigt en niet zachtzinnig met vrouwen lijkt om te springen. Maar in zijn verhalen komt hij nogal eens in de problemen door zijn gevoel van rechtvaardigheid. Hij neemt bijvoorbeeld wel eens ontslag (of komt gewoon niet meer opdagen), als hij meent dat hij onrechtvaardig behandeld wordt. Of wordt ontslagen als hij om die onrechtvaardigheid mot krijgt met z’n baas. Rechtvaardigheidsgevoel is ook typisch iets wat hoort bij HSP.

Rechtvaardigheidsgevoel

Wij hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, daarom is het niet gek dat er bij justitie een groot aandeel HSP werkt.  Een groot aandeel van de rechters zullen HSP zijn. Dat is een logisch gevolg van dat talent, in dit geval ook gecombineerd met talent voor analyse, het grote geheel overzien, het weloverwogen keuzes maken en kritisch denken. Allemaal eigenschappen die je vaak terugziet bij HSP.

Ik zou graag meer HSP willen zien in de politiek. Daar kunnen eigenschappen als rechtvaardigheidsgevoel, maar ook betrouwbaarheid,  zelfreflectie en kritisch denken wel een grote toevoeging zijn. Ik gok dat Pieter Omtzigt een HSP man is. Gezien zijn grote betrokkenheid, grondigheid, analyses die hij maakt en zijn recente burn-out, lijkt het me vrij aannemelijk. Niet dat ik op hem stem, maar ik zou meer mensen willen zien met die eigenschappen, die in de politiek zo nodig zijn.

Wetenschap en onderwijs

Dit zijn ook twee gebieden waar je goed kunt uitblinken als HSP, maar er zijn ook gevaren. Allereerst wetenschap. Je talent voor analyse, grondigheid, kritisch en out of the box denken zullen zeker bijdragen dat je hier je weg gaat vinden. Maar het haantjesgedrag om te zorgen dat je onderzoek groter wordt en gefinancierd, kan je tegenstaan. 

Er werken vele HSP in het onderwijs. Het is immers zinvol werk, van betekenis voor een ander. Je empathie helpt om je verhaal beter te brengen. Maar de hoge werkdruk kan stress veroorzaken en ook burn-out ligt op de loer.

Welke beroep is dan minder geschikt voor HSP?

Dat is eigenlijk heel lastig om te zeggen. Omdat elke HSP weer anders is. Maar je kunt wel denken aan beroepen waar het puur gaan om prestatie, denk aan marketing en sales. Omdat het ergens over moet gaan, het moet inhoud hebben, we willen iets betekenen voor een ander als HSP. Maar als je bijvoorbeeld sales of marketing doet voor een bedrijf of instelling dat in jouw ogen zinvol werk doet, kan het best goed gaan. Zeker als je goed past in het team waarin je zit en de werksfeer goed is. Maar dan nog is de kans groot dat je beter bent in relatiemanagement dan in pure acquisitie.

Een baan waar veel prikkels zijn, in combinatie met hoge (werk)druk is ook minder geschikt. Denk bijvoorbeeld aan luchtverkeersleider. Helemaal in deze functie is het lastig, omdat je heel snel beslissingen moet maken, terwijl HSP daar liever wat langer over doen.
Ook een functie waarbij je veel risico moet nemen is wat lastiger voor HSP. Dat kost ons slapeloze nachten. We gaan vaak voor zekerheid.

HSP mannen en beroep

Zijn er beroepen minder geschikt voor specifiek hoogsensitieve mannen? Als ik kijk naar de hoogrisico banen zoals politie, brandweer en defensie werken daar ook veel HSP mannen. Maar de kans is zeker aanwezig dat je daar wel op de een of andere manier tegen je HSP zijn aanloopt. Omdat de meerderheid minder gevoelig is en jij daar toch uiting moet geven aan die gevoeligheid. Mannen die daar over kunnen meepraten zijn bijvoorbeeld Patrick van der Wal en Michiel van der Pols, en natuurlijk Wilko. Maar het is zeker niet zo dat je er niet geschikt voor bent, als hoogsensitieve man kun je daar ook een mooie bijdrage leveren. Als je weet dat je HSP man bent, kun je daar ook naar handelen, kun je maatregelen nemen om je ook in die werelden staande te houden.

Mijn verhaal

Meer door toeval dan door echte keuze kwam ik in de wereld van de (online) marketing terecht. Ik kon daar veel kwijt, zoals het continue leren van nieuwe dingen en mijn creativiteit. Maar ik miste wel stukjes, het was niet genoeg voor mij. Met name die empathische kant vroeg om meer. Via Wenneke kwam ik bij (wandel)coaching en dat voelde voor mij als thuiskomen. Maar de combinatie parttime baan en coaching bleef naast elkaar bestaan. Ten eerste omdat ik de parttime baan in loondienst prettig vond, als betrouwbare vast bron van inkomsten. Alleen coaching, dat vond ik teveel risico. En ik vond de combinatie gewoon leuk. Omdat iedereen meerdere talenten heeft, is het soms onmogelijk dit in één baan te vinden.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *