HSP en werkomgeving

HSP en werkomgeving

Zelf heb ik momenteel een deeltijd kantoorbaan en omdat ik HSP ben, gaat niet elke werkomgeving en kantoorsetting mij automatisch goed af.  Zo is de sfeer op kantoor in grote mate bepalend voor mijn werkgeluk. Maar ook de werkplek, bv. de grootte van de ruimte  en hoeveel mensen daarin werken zijn van belang. Ik heb zelf bij verschillende bedrijven gewerkt – wel allemaal in een kantoorsetting – en dat ging soms goed en soms minder goed. 

De sfeer, een ongrijpbaar iets?

Mijn eerste baan was bij een uitgeverij en daar heb ik altijd met veel plezier gewerkt totdat het bedrijf verkocht werd en een tijd later er door de nieuwe eigenaren een nieuwe directeur werd aangesteld.

Deze nieuwe directeur wilde met het bedrijf een nieuwe koers varen en had eigenlijk geen oog voor de werkomstandigheden. Hij zei zelf dat sfeer maar een “ongrijpbaar” begrip was waar hij niets mee kon. Dat heeft hij geweten, want de één na de ander vertrok. Ik schat dat een kwart van de werknemers in de vrij korte tijd na zijn aantreden is vertrokken. Een deel van die werknemer is vertrokken door onenigheid in die ingeslagen koers, maar een ander deel juist door die werksfeer. Ik was ook een van die werknemers die uiteindelijk door die sfeer vertrokken is.

Sfeer mag dan ongrijpbaar zijn, het is voor veel mensen bepalend voor hun werkgeluk, zeker voor HSP.

Werkplek

Een ander punt waar ik  – vaker – tegenaan liep was de werkplek zelf. Een kantoortuin met veel mensen geeft mij veel onrust en maakt dat ik veel afgeleid wordt. Ik kan niet werken met oortjes of een hoofdtelefoon, dat drukt op een bepaalde manier tegen mijn oren, dus dat is voor mij geen oplossing. Het voordeel is wel dat je zo veel meekrijgt met wat er op de werkvloer gebeurt, maar je bent soms minder effectief aan het werk. En in zo’n ruimte kan ik er niet tegen om met mijn rug naar de ruimte te zitten. Dat geeft me een onveilig en rusteloos gevoel. Bovendien, als ik een dag in zo’n omgeving gewerkt heb, kost mij dat meer hersteltijd, om alle prikkels goed te verwerken. En heeft ook invloed op mijn slaapgedrag. Ik werd soms om 3 of 4 uur wakker en kon de slaap dan niet meer goed vatten.

Parttime of fulltime

Ik heb zelf bijna altijd parttime gewerkt. Juist omdat de werkomgevingen mij altijd  veel energie kostten, en ik altijd meer tijd nodig had om hiervan weer bij te komen. Toen ik fulltime werkte, moest ik in het weekend bijkomen en als ik eindelijk zondag weer bij was, moest ik maandag weer beginnen. Dat werkte voor mij niet goed.

Veel HSP gaan vaak over hun eigen grenzen heen. En ze negeren signalen van overprikkeling. Ze werken vaak veel en gunnen zich te weinig hersteltijd. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor werk je doet, en hoe bevredigend het is, of je er veel in kwijt kunt of niet. Maar parttime werken is voor HSP een goed idee.  Een burn-out ligt voor HSP snel op de loer

Voor een man is het toch minder vanzelfsprekend om parttime te werken, daar werd ik soms wel raar voor aangekeken. Maar zeker voor een HSP man in een kantoorfunctie is het raadzaam.

Thuiswerken tijdens corona

Nu het devies thuiswerken is moet ik zeggen dat dat mij best goed afgaat. Dat hoor ik van meer HSP met een kantoorbaan. Het geeft veel minder stress, minder gedoe. Ook al missen we elementen van het daadwerkelijk op kantoor zijn, dat het minder energie kost is een belangrijk voordeel.

Dat is denk ik in ieder geval één voordeel van de coronacrisis. Dat het meer geaccepteerd en normaler is om thuis te werken. Hopelijk blijft dit mogelijk voor veel mensen, ook na corona (wanneer dit ook mag zijn).

Werkomgeving en HSP

Ik hoop dat ik in ieder geval iets duidelijk heb kunnen maken over hoe belangrijk je werkomgeving is. Bovenstaande is wel deels uit eigen ervaring, maar ik weet van andere HSP dat zij vergelijkbare ervaringen hebben. Kies daarom je nieuwe baan bewust, proef de sfeer en bedenk hoe je je daarbij zult voelen. Of pas de omstandigheden van je huidige baan aan, zodat deze beter bij je past. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Wil je hierover van gedachten wisselen, neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *