hoogsensitiviteit bij mannen

Is hoogsensitiviteit bij mannen anders dan bij vrouwen?

Dit is voor ons een kernvraag: is HSP bij mannen anders dan bij vrouwen? Blijkbaar is het wel anders, omdat we anders geen reden hadden om dit platform, speciaal voor mannen, te starten. Want waarom is een platform zoals hoogsensitief.nl niet voldoende? Hier volgt een uitleg, die eigenlijk in de kern ons bestaansrecht verschaft.

Het verschil van HSP bij mannen en vrouwen

Op zich is de eigenschap of temperament gelijk bij vrouwen en mannen. Daar zit geen verschil tussen, net zoals het percentage mannen of vrouwen dat de eigenschap heeft. Het grote verschil zit hem juist in de met name cultureel bepaalde opvattingen, waardoor het voor mannen extra lastig kan zijn. Dat begint al kort na de geboorte, maar gedurende een groot deel van de opvoeding werd in het verleden – en voor een deel wordt nog steeds – de opvatting gebezigd dat mannen geen zwakte mogen tonen en sterk moeten zijn. Die opvattingen hebben voor veel mannen diepgaande gevolgen. Vaak zijn die gevolgen niet op jonge leeftijd zichtbaar, maar komen die pas op latere leeftijd naar buiten, bij een burn-out bijvoorbeeld.

Gevolgen van die cultureel bepaalde opvattingen

Er is een correlatie met minderwaardigheidsgevoelens en psychosociale problematiek zoals een sociale fobie. Sommige hoogsensitieve mannen werden ermee gepest in hun verleden, omdat ze anders waren dan de rest. Deze gevolgen dus hebben met name impact op de hoogsensitieve man zelf. Maar de mate van impact wordt vooral bepaald door de omgeving van de HSP jongen/man. Heeft de HSP jongen begripvolle ouders / leraren gehad die hem hielpen of moest de HSP jongen zich aanpassen aan de norm?

Bestaansreden van dit platform

De hoogsensitieve man is per definitie gevoelig, maar laat dat niet zo snel zien, omdat dat voor hem vaak ongewenste consequenties heeft. Er wordt vaak lacherig over gedaan wanneer een man zijn emoties toont. Of niet als echte man gezien. Wij denken dat hoogsensitieve mannen juist veel kunnen bijdragen, maar krijgt het niet de erkenning, dat deze eigenschap een belangrijke bijdrage levert bij een prestatie.

Onze visie en missie

In het kader van bovenstaande is onze visie / missie ook goed te herleiden. Die is namelijk tweeledig. Ten eerste willen we hoogsensitieve mannen helpen zichzelf te accepteren en goed voor zichzelf te zorgen. Vervolgens willen we de traditionele mannelijke normen, waarden en gedrag ter discussie stellen, door een ander beeld te geven van het begrip mannelijkheid. Dat is waar wij voor staan.
Wil jij hier ook mee helpen? Dan kan door bijvoorbeeld zelf een blog hierover te schrijven op deze plek. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *