De meeste HSP weten wel dat overprikkeling een veel voorkomend probleem is onder hoogsensitieve mensen. Onderprikkeling, dus een te weinig aan prikkels, kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Het gaat dan wel om een langere termijn. Een vakantie van een paar weken met weinig prikkels is over het algemeen geen probleem 🙂 Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van onderprikkeling op lange termijn.
Emotionele gevolgen
HSP kunnen zich neerslachtig of zelfs depressief gaan voelen. Een gebrek aan prikkels kan leiden tot een gevoel van zinloosheid en ontevredenheid.
Fysieke gevolgen
Langdurige onderprikkeling kan leiden tot fysieke klachten zoals vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise.
Stress en angst
Hoewel het paradoxaal klinkt, kan een gebrek aan prikkels juist stress en angst veroorzaken. Dit komt omdat het brein voortdurend zoekt naar prikkels en de afwezigheid hiervan kan zorgen voor een gevoel van onrust. Dus zo kan die onrust ook weer stress veroorzaken.
Verminderde creativiteit
Zonder voldoende prikkels kan het moeilijker zijn om creatief en productief te zijn. Je kunt vast komen te zitten in een routine en moeite hebben om nieuwe ideeën te genereren.
Verveling en lusteloosheid
Onderprikkeling kan leiden tot verveling, waardoor je je lusteloos en ongemotiveerd kunt voelen.
Verminderd concentratievermogen
Onderprikkeling kan leiden tot problemen met concentreren, omdat je brein niet genoeg uitdaging krijgt om alert te blijven.
Goede balans
Het is van belang om in je werk – en je privé – een goede balans te vinden. Niet te veel, maar ook niet te weinig prikkels. Een aanrader om je verder hierin te verdiepen is trouwens het boek Prikkels bijten niet van Saskia Klaaysen. Zij gaat hierin ook speciek in op de HSP-HSS, de high sensation seeker. Deze specifieke variant van HSP heeft juist beduidend meer prikkels nodig dan gemiddeld.