HSP en alcohol

HSP en alcohol

Het is bekend – uit wetenschappelijk onderzoek – dat hoogsensitiviteit (of HSP) een groter risico op verslavingen met zich meebrengt. Met name alcohol en andere drugs. Maar ook andere verslavingen. Ik ga in dit stuk specifiek in op de relatie tussen HSP en alcohol. Want hoe steekt dit dan in elkaar?  Ik vertel iets over de cultuur van alcoholgebruik en zoals gewoonlijk vertel ik ook mijn verhaal.

De relatie tussen alcohol en HSP

Om te beginnen, hoe die relatie in elkaar zit, eerst maar even een definitie van HSP:

Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor (interne en externe) stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op deze informatie.

Dan valt gelijk die “grote gevoeligheid voor interne en externe stimuli” op. Met andere woorden HSP zijn gevoeliger voor prikkels. Alcohol kan die prikkels dempen, zodat die minder hard binnenkomen. Zodat je minder aan hoeft te staan. Zodat je niet overweldigd wordt in bepaalde situaties waar veel prikkels zijn, zoals feestjes of concerten. Dat zijn dan die externe prikkels. Ook heeft een HSP over het algemeen een groot emotioneel leven. Hij of zij voelt veel en dat heeft zijn weerslag in emoties. Die emoties worden niet altijd als welkom gezien, en wil men ze onderdrukken. Dat is ook wat alcohol kan doen, en die emoties zijn dan de interne prikkels.

Wel even een kanttekening, want bij iedereen is de uitwerking van alcohol anders. Waar het bij de één uitvlakt, kan het bij een ander juist sterker worden. Kan een emotie juist versterkt worden.

Cultuur van alcoholgebruik

In de meeste jongerenculturen is alcoholgebruik vaak stoer. Onder jongens én meiden. Juist in deze kwetsbare periode wordt er veel geëxperimenteerd en ingenomen. Zeker onder jongens en adolescente mannen is het vanzelfsprekend dat je drinkt. Als je als jongen niet drinkt wordt je als raar of als halfzacht gezien en wordt je soms belachelijk gemaakt daarom. Dat is niet in elke jongerencultuur zo, maar wel in de meerderheid.

Het is heel normaal om alcohol te gebruiken. Het wordt gezien als gezellig, bij het eten, bij het bijkletsen. Na het sporten. “Doe niet zo ongezellig,” wordt er nog wel eens geroepen als iemand kiest voor fris of een sapje.

Je komt er dus makkelijk mee in aanraking en het is (voor een volwassene) eenvoudig te verkrijgen.

HSP man en alcohol

Er zijn veel HSP mannen die een problematische relatie met alcohol hebben. Problematisch in de zin van verslaving, maar ook anderszins. HSP zijn vaak gevoelig voor bepaalde stoffen, kunnen vaak bepaalde stoffen niet goed verdragen en hebben vaak bepaalde allergieën. Dus een deel van de HSP mannen zal alcohol niet goed kunnen verdragen. Deze mannen worden na een paar glazen al dronken. Of kunnen na een paar glazen er goed ziek van worden. Maar andere HSP mannen kunnen daarentegen alcohol wel goed verdragen en veel innemen. Een voorbeeld van een HSP man die wel goed tegen alcohol kan, is Charles Bukowski.

Mijn verhaal

Ik ben in de Achterhoek opgegroeid en daar was alcohol op jonge leeftijd al gangbaar. Men schepte op over alcohol, over hoeveel men wel niet kon verdragen. Hoe meer hoe beter. Maar ik kon en kan alcohol niet goed verdragen. Ik was na een aantal drankjes al snel aangeschoten. Daar kwam bij dat ik niet graag de controle verloor. Maar toen ik jong was, vond ik de alcohol wel fijn. Het maakte me losser. We gingen vaak naar een discotheek en de alcohol maakte me ‘socialer’, ik was normaal gesproken geremd en bang om iemand die ik niet kende aan te spreken. De alcohol hielp daarbij. Daar ben ik niet trots op, maar het hielp me wel.

Dus ik deed wel mee, maar ik dronk minder dan de anderen, ik paste mijn tempo aan, en dat werd wel gezien, maar eigenlijk niet over gepraat in de groep.

Mijn huidig gebruik

Ik hou wel van de meeste alcoholische dranken, ik hou van speciaalbier, van whisky, van wijn. Maar ik pas enorm op met de hoeveelheden. Door de week drink ik eigenlijk niet, of heel soms een glas wijn bij het eten. In het weekend ’s avond een keer een flesje speciaalbier of een glas whisky.

Gelukkig loopt het bij mij niet uit tot een verslaving. Maar ik merk wel dat in een wat donkere periode, ik toch meer behoefte voel aan alcohol. Om niet alles te voelen. Dus ik let op. Als ik merk dat ik drink uit behoefte om minder te voelen, drink ik niet. Of in ieder geval niet méér. Zo hou ik mezelf in evenwicht.

Als je hier met andere mannen over wilt praten, of jouw verhaal wilt delen, is deelname aan een mannencirkel een hele mooie manier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *