Accepteer je hoogsensitiviteit

Als je als man weet dat je hoogsensitief bent (doormiddel van bijvoorbeeld een Hoogsensitiviteitstest) is één van de belangrijkste dingen het te accepteren. Verzoen je met het feit dat je gevoeliger bent dan de meeste andere mensen.

Als man is het meer een uitdaging

Tuurlijk, hoogsensitief kan als vrouw ook een enorme uitdaging zijn. Dat onderkennen we zeer zeker niet. Maar als man is het nog meer een uitdaging, omdat je als man ook nog eens vecht tegen de geijkte rolpatronen. Als HSP heb je dus soms bijvoorbeeld in bepaalde situaties of plekken een teveel aan prikkels waar je mee moet ‘dealen’. Maar als man komt daar dus bovenop dat je niet mannelijk bent als je je gevoelig gedraagt. Als je te gevoelig bent, wordt je als ‘watje’ beschouwd en niet als mannelijke man, wat veel mensen toch wel van je verwachten. Ondanks alle metroman-achtige tendensen die er de afgelopen decennia toch wel geweest zijn.

Je bent in de minderheid, maar niet minderwaardig

Ongeveer 20% van de mensen, ongeacht man of vrouw, zijn hoogsensitief. Dit is een minderheid, maar toch niet een heel kleine club. De gevoeligheid die je hebt wordt misschien vaak overvleugeld door niet-sensitieve personen, maar het is belangrijk dat je toch bij jezelf blijft en op jezelf vertrouwt. Want jouw gevoeligheid heeft juist vaak meerwaarde voor andere mensen. Als je bijvoorbeeld in een team werkt, is jouw talent om anderen aan te voelen en daarop in te springen onontbeerlijk om goede resultaten te boeken. En de kans is groot dat je al deze talenten al inzet, zonder dat je dat beseft. Je bent anders, maar niet meer of minder dan andere mensen. Soms ondervind je nadeel en soms voordeel van je ‘temperament‘.

Er is niets mis met je gevoeligheid

Als je hoogsensitief bent is dat een eigenschap die je altijd al had, en die ook nooit zal verdwijnen. Het is een belangrijk onderdeel van je en door dit te weten, te beseffen, kan het dingen verklaren. Waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in het verleden bijvoorbeeld. Maar laat niemand je wat wijsmaken. Hoogsensitiviteit is een neutrale eigenschap, die in zichzelf niet positief of negatief is. Het is wel van belang dat je het zelf niet negatief opvat, zodat je bijvoorbeeld je gevoeligheid zou onderdrukken. Dat is jammer voor jou en jouw omgeving. Dus nogmaals: accepteer je hoogsensiviteit!

In deze serie blogs geven we advies aan hoogsensitieve mannen. Door over je hooggevoeligheid te praten kan helpen om deze eigenschap bij jou te accepteren. Wil je erover praten met andere hoogsensitieve mannen, schrijf je dan in voor de HS mannencirkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *