afwijzingsgevoeligheid en hsp

Afwijzingsgevoeligheid en HSP

Voel je je soms alsof je continu op zoek bent naar goedkeuring en ben je enorm gevoelig voor afwijzing? En vraag je je af hoe dit allemaal samenhangt met het feit dat je een HSP bent? In dit artikel ga ik dieper in op wat afwijzingsgevoeligheid betekent voor HSP, en geef ik wat handige tips om hiermee om te gaan.

Niet gezien worden

Als HSP pik je prikkels super goed op. En dat kan soms betekenen dat je andere behoeftes hebt dan niet-HSP. Maar ja, als je opgroeide in een omgeving waarin je werd begrepen en geaccepteerd, dan voelt anders zijn niet als een handicap. Maar als je afwijzing hebt meegemaakt in je jeugd, kan dat meerdere gevolgen hebben. Het kan zijn dat je je gewoon niet gezien voelde, als je ouders bijvoorbeeld je sensitiviteit niet begrepen. Of wanneer je gepest werd op school. Maar onthoud dat je altijd bij die groep van 15-20% hoogsensitieve mensen hoort, met allerlei geweldige kwaliteiten..

Afnemende eigenwaarde

Dus, als je als HSP veel afwijzing hebt meegemaakt, kan dat echt binnenkomen. En vooral als dat gebeurde toen je jong was. Je begint dan misschien te denken van dingen als “Is er iets mis met mij?” of “Ben ik niet goed genoeg?” Je bouwde dan misschien een muur om je heen, om te voorkomen dat je dit nog eens zou meemaken. Het kan als gevolg hebben dat je eerst jezelf afwijst, voordat iemand anders het kan doen. Zo wordt het een selffulfilling prophecy.

Afwijzingsgevoeligheid: geen onderdeel van HSP

Afwijzingsgevoeligheid, ofwel Rejection sensitivity, is geen kenmerk van hoogsensitiviteit. Maar door je gevoeligheid kan het zich wel eerder ontwikkelen. Het ontwikkelt zich vaak door dingen die zijn gebeurd in je leven, niet omdat je per se een HSP bent. Het is als een soort overlevingsmechanisme dat je hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen tegen meer afwijzing.

De diepe gedachten van HSP

HSP zijn echte diepgravers. We nemen alles intens in ons op en analyseren elke situatie tot in de kleinste details. Dat kan best wel vermoeiend zijn. Maar het kan ook betekenen dat je extra alert bent op mogelijke afwijzing. Soms zelfs zo alert dat je dingen op jezelf gaat betrekken, ook al is dat helemaal niet nodig. Je gaat vaak dingen invullen voor een ander. En dat is vaak in negatieve zin naar jezelf toe.

Balanceren tussen sensitiviteit en kracht

Als je altijd alert bent op mogelijke afwijzing, dan kan dat echt veel energie kosten. Omdat we als HSP al een moeilijkere relatie hebben met stress en burn-out, voegt die afwijzingsgevoeligheid hier een extra dimensie aan toe.

Het erkennen en begrijpen van afwijzingsgevoeligheid als iets los van hoogsensitiviteit opent de deur naar zelfontdekking en groei. Ja, het kan soms lastig zijn om een HSP te zijn, maar vergeet niet dat je veel mooie kwaliteiten hebt! Daarom nu een aantal tips die je kunnen helpen er beter mee om te gaan.

Tips om te gaan met je afwijzingsgevoeligheid als HSP

  • Probeer je bewust te worden van je gedachten en gevoelens wanneer je afgewezen wordt. Merk op welke gedachten door je hoofd gaan en hoe je je voelt. Dit helpt je om meer controle te krijgen over je reactie op afwijzing.
  • Begrijp dat afwijzing een normaal onderdeel van het leven is en dat niet iedereen hetzelfde zal denken of voelen als jij. Stel realistische verwachtingen voor jezelf en anderen.
  • Zie afwijzing als een kans voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Vraag jezelf af wat je kunt leren van de situatie en hoe je jezelf kunt verbeteren.
  • Praat met vrienden, familie of een therapeut over je gevoelens van afwijzing. Het delen van je ervaringen kan enorm helpen en je kunt waardevolle steun en perspectieven krijgen.
  • Werk aan het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie. Herinner jezelf eraan dat je waardevol bent, ongeacht de reacties van anderen.
  • Geef jezelf toestemming om menselijk te zijn en fouten te maken. Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, net zoals je zou zijn voor een goede vriend die met afwijzing omgaat.
  • Gebruik positieve affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken en jezelf eraan te herinneren dat je waardevol bent, ongeacht de uitkomst van een specifieke situatie.
  • Richt je aandacht op de dingen die wel goed gaan in je leven en de positieve aspecten van jezelf. Dit kan helpen om afwijzing in perspectief te plaatsen en je zelfvertrouwen te versterken.

Laatste tip: TED talk Jia Jiang

Tenslotte nog een erg inspirerende TED talk van Jia Jiang. Om van zijn afwijzingsgevoeligheid af te komen bedacht hij voor zichzelf een challenge. Om honderd dagen elke dag iets te doen wat hem een afwijzing op kon leveren. Met het achterliggende idee dat als je het veel doet, je er op een gegeven moment beter tegen kunt, of het heeft geen invloed meer. Het is een soort exposure. Het heeft hem wel veel gebracht, een heel belangrijk punt is wel inzicht in zichzelf, met name zijn reactie op een afwijzing. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *