eenzaamheid en HSP

Eenzaamheid en HSP

Hoogsensitieve Personen (HSP) hebben meestal behoefte aan een bepaalde mate van sociale contacten. Die mate is met name afhankelijk van of je introvert of extravert bent, en dat kan binnen HSP nogal variëren. Maar er is bijna altijd wel een verlangen naar menselijk contact, naar die verbondenheid. Door bijvoorbeeld goede gesprekken over dingen van betekenis. Maar als er niet voorzien wordt in die behoefte, in dat verlangen, kan eenzaamheid ontstaan. Onder HSP mannen is eenzaamheid iets dat vaker voorkomt.

Waarom ervaren HSP mannen vaker eenzaamheid?

Dat heeft een aantal redenen. Een belangrijke is dat we ons vaak anders voelen dan de meerderheid van mannen, wat kan leiden tot een gevoel van niet begrepen worden of niet goed passen in traditionele mannelijke sociale rollen.

Daarnaast kunnen we ons overweldigd voelen door intense emoties en prikkels, wat het soms moeilijk maakt om je te verbinden met anderen. Ook kan het zijn dat we onszelf isoleren om overprikkeling te vermijden, wat de eenzaamheid kan versterken. Als je feestjes, verjaardagen en andere sociale events gaat vermijden, wordt je wereld soms heel klein.

Juist bij mannen is het vaker een probleem, want die “zachte” kant, die gevoelige kant laten mannen onderling vaak niet zien. Dus een belangrijk deel van jou wordt niet gezien, terwijl onderhuids die behoefte er wel is.

Ook kan het idee postgevat hebben dat je ‘het niet waard bent.’ Dat gedachten als ‘Ik ben toch niet interessant,’ of ‘Wie zit er nou op mij te wachten,’ door je hoofd schieten helpt niet. Die gedachten zijn pertinent onwaar, maar kunnen wel van invloed zijn.

Wat kun je doen als je veel eenzaamheid ervaart?

Het is belangrijk als hoogsensitieve man om manieren te vinden om jezelf te uiten en plekken te vinden waar je begrepen wordt. Dus zoek naar aansluiting bij groepen waar je je veilig voelt en waar je het gevoel hebt dat jezelf mag zijn. Ontmoet mensen, ga bij een club of vereniging waar je samen met anderen je hobby kunt uitoefenen. Ga zingen bij een koor. Meld je aan als vrijwilliger bij een stichting. Neem eens een kijkje op Nieuwe Mensen Leren Kennen. Er zijn ontelbare mogelijkheden. Kijk waar jij goed bij aansluit, het kan iets zijn waar je niet zo snel aan denkt. Of omdat je denkt dat het oubollig is of dat je denkt dat je er geen tijd voor hebt. Het kan zeer de moeite waard zijn om die extra tijd eraan te besteden.

En belangrijk: geloof in jezelf, dat je het waard bent. Want  – en dat is mijn stellige overtuiging – hoogsensitieve mannen kunnen waardevol bijdragen aan elke groep of gezelschap alleen al door er te zijn. Door wat we meenemen. Onze talenten bijvoorbeeld. Maar het begint bij geloof in jezelf.

Mijn verhaal

Ik ervaar nu niet veel eenzaamheid. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik omgeven ben met mensen die me begrijpen. En dat is al een hele tijd zo, ook al kende ik in het verleden het begrip HSP niet, er was meestal ruimte voor mij en mijn anders zijn.

Als jongen had ik wel meer momenten van eenzaamheid. Ik kon wel goed alleen zijn. Maar toch miste ik aansluiting met vrienden. Vrienden maken vond ik lastig. Gelukkig maakte ik als tiener vrienden waarmee er echt wel een klik was en we deden leuke dingen samen. Toch had ik wel het gevoel dat ik hen niet alles kon vertellen, dat ik niet alles aan hen kwijt kon. En dat je wel stoer moest doen, want je gaat natuurlijk niet je diepste zielenroerselen prijsgeven, dat doe je niet op die leeftijd, toch?

Mannencirkels

Als Platform hoogsensitieve mannen faciliteren we HSP Mannencirkels. Als je weet dat je hoogsensitief bent, is het belangrijk daar met anderen over te praten. Elkaar deelgenoot maken van ervaringen. Het is enorm bijzonder dat hoogsensitieve mannen elkaar snel begrijpen en aanvoelen, het is een fijne groep om je bij aan te sluiten. Heb je dat nog niet gedaan, meld je aan, er zijn HSP mannencirkels door het hele land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *