Accepteer je HSP eigenschap

Accepteer je HSP eigenschap

Als je er achter bent gekomen dat je hoogsensitief bent is dat een kans. Een kans om jezelf en je verleden in een nieuw perspectief te plaatsen. En dan zodanig dat er wellicht meer acceptatie komt. Accepteer je HSP eigenschap en (de eigenschappen in) jezelf.

Een proces begint

Bij mezelf – en ik hoor het ook van veel meer HSP mannen – is echt wéten wat de HSP eigenschap betekent, de start van een proces. En dat proces kan maanden duren. Het kan zelf zijn dat je na meerdere jaren nog weer nieuwe eigenschappen of gebeurtenissen herkent als zijnde horend bij HSP.

Ik weet van mezelf al jaren dat ik hoogsensitief ben. Maar toch viel het kwartje pas jaren later. De grote impact die het in mijn leven heeft – en gehad heeft, is veel groter dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar je moet er wel klaar voor zijn, het wel willen zien.

De ontdekking als startpunt

Als je ontdekt dat je HSP bent, krijgen in het begin misschien de lasten de meeste aandacht. Waar ben je tegenaan gelopen in het verleden, waar heb je momenteel het meest last van in je zakelijk of privé leven? Het is zo mooi om gebeurtenissen in het verleden in een ander licht te beschouwen. Je kunt het dan soms beter een plek geven, door in te zien dat die gebeurtenis direct is gerelateerd aan HSP. En vooral ook, inzien dat je niet de enige bent die zo is. Je staat niet alleen.

Daarom is het een kans om dingen waar je nog mee zit, dingen die in het verleden gebeurd zijn, maar je nog achtervolgen, of waar je nog – een beetje – mee zit te verwerken. Door deze acceptatie kun je beter omgaan met de lasten van HSP, maar kun je ook meer genieten van de mooie kanten van HSP. Het werkt dus twee kanten op.

Accepteer je hoogsensitiviteit

Dus, om kort te zijn: accepteer je hooggevoeligheid, verzoen je ermee. De eigenschap maakt onderdeel uit van wie je bent en gaat nooit weg. Integendeel zou ik zeggen, als je ouder wordt, wordt je HSP eigenschap ook sterker. Je bent zoals je bent, en dat is wel anders dan de meeste mensen, maar daar is niets mis mee!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *