Laat je creativiteit vrij

Laat je creativiteit vrij

Creativiteit is een belangrijk talent dat eigenlijk bij alle HSP aanwezig is. En misschien uit zich dat niet altijd fysiek, maar het zit altijd wel in je. Want we zijn goed in creatief denken, out of the box denken. We zijn goed in origineel denken, buiten de kaders. Vreemde associaties. Ik schreef er al eens vaker over. Maar nu ga ik het hebben over hoe het kan dat die creativiteit beperkt wordt. En dat gebeurt vaak. Want creativiteit heeft ruimte nodig. En die ruimte komt nog wel eens in het gedrang. En hoe kun je die creativiteit dan opzoeken, hoe kun je het stimuleren?

Beperkende factoren

Want wat is er aan de hand? Waarom kan de creativiteit soms niet stromen.

Ik zag mezelf nooit als erg creatief. En dat kwam met name door een andere focus. Bij groepsprocessen als brainstormen zei ik nooit veel. Dat heeft ook te maken met dat ik in zo’n proces meer bezig ben met de groep. Mijn antennes zijn daar dan meer op gericht en dat kost dan zoveel aandacht/energie dat ik haast niets overhoud voor het creatieve proces. Daarnaast voelde ik me niet altijd veilig om me uit te spreken. Ik was vaak angstig om iets te zeggen. Dus die ruimte was er dan nooit.

Ook als kind zag ik mezelf niet als creatief, ik vond mezelf niet goed in het bedenken wat we zouden moeten gaan doen. Anderen waren daar beter in, hadden goede ideeën. Zo zag ik dat. Ik kon wel een beetje tekenen, maar ik was erg kritisch op mezelf en vond vaak anderen beter. Jezelf vergelijken met anderen werkt enorm beperkend.

Dus die focus, het veilig voelen, zelfkritiek en het vergelijken met anderen zijn de vier meest beperkende factoren. Een andere is nog stress. Dit is dan weer een apart punt, want stress helpt soms ook bij creativiteit. Maar zoals zo vaak is een goede balans van belang. Niet teveel en ook niet te weinig.

Manieren om ruimte te verkrijgen

Wat kun je dan doen om je creativiteit te laten stromen, om meer ruimte te verkrijgen? Ik heb een overzicht gemaakt met tips die je kunnen helpen.

  • Zet kaders
    Het stellen van duidelijke, maar flexibele kaders kan je helpen gefocust te blijven zonder je creativiteit te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door specifieke tijden in te plannen voor creatieve activiteiten. Maar ook door jezelf bepaalde uitdagingen te stellen binnen een bepaald thema. Bijvoorbeeld door te kiezen voor één bepaald onderwerp, of voor een bepaald materiaal. Het lijkt tegenstrijdig, alsof je minder ruimte krijgt, maar juist door kaders krijg je een duidelijkere focus die je kan helpen.
  • Inchecken bij jezelf
    Regelmatig reflecteren op hoe je je voelt en wat je nodig hebt, kan helpen om stress en zelfkritiek te verminderen. Probeer dagelijkse of wekelijkse check-ins met jezelf te doen om je stemming, energie en inspiratie te evalueren.
  • Creëer een inspirerende omgeving
    Klinkt heel banaal, maar zorg voor een werkruimte die je creativiteit stimuleert. Dit kan betekenen dat je je ruimte opgeruimd en georganiseerd houdt (of juist niet 🙂 ), maar ook dat je omringd bent door inspirerende objecten, kunstwerken of muziek.
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning
    Creativiteit bloeit vaak wanneer je mentaal en fysiek uitgerust bent. Neem regelmatig pauzes, zorg voor voldoende slaap, en doe aan activiteiten die je helpen ontspannen, zoals wandelen, meditatie, of muziek luisteren. Soms echter kan creativiteit ook stromen als je juist moe bent. Dat je zo moe bent dat je niet helder meer kunt denken en meer het instinctieve deel van je brein gebruikt.
  • Omarm fouten en leer ervan
    Zie fouten als leermomenten in plaats van mislukkingen. Dit kan je helpen om minder bang te zijn om risico’s te nemen en meer open te staan voor nieuwe ideeën.
  • Blijf nieuwsgierig
    Probeer nieuwe dingen uit, lees over uiteenlopende onderwerpen, bezoek nieuwe plaatsen en ontmoet verschillende mensen. Brede ervaringen en kennis kunnen je creativiteit voeden en nieuwe perspectieven bieden.
  • Beperk afleidingen
    Minimaliseer afleidingen tijdens je creatieve momenten. Dit kan betekenen dat je je telefoon uitschakelt, meldingen uitzet, of een rustige ruimte zoekt waar je ongestoord kunt werken.
  • Gebruik creatieve oefeningen
    Probeer creatieve oefeningen zoals brainstormen, mind mapping, of vrije associatie om je geest los te maken en nieuwe ideeën te genereren. Het kan ook helpen om eerst iets fysiek te doen, zoals een goede energizer.
  • Werk samen met anderen
    Samenwerken met anderen kan nieuwe ideeën en perspectieven bieden. Het kan ook helpen om feedback te krijgen en jezelf uit te dagen om buiten je comfortzone te denken. Maar goed, het kan je dus ook beperken, als je teveel afgeleid wordt door die anderen.
  • Stel realistische doelen
    Stel haalbare doelen voor jezelf die je stap voor stap naar je grotere creatieve projecten leiden. Dit kan helpen om overweldiging te voorkomen en je gemotiveerd te houden. Dus maak het klein en hak het in stukjes.
  • Mindfulness en meditatie
    Mindfulness en meditatie kan je helpen om je geest tot rust te brengen en zo stress te verminderen, en je focus te verbeteren, wat allemaal kan bijdragen aan een betere creatieve stroom.

Zodat je in de flow komt. Want dat is waar we het over hebben. Als de creativiteit vrij spel krijgt, kom je in de flow en dat is waar er hele mooie dingen ontstaan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *