HSP en creativiteit

HSP en creativiteit

Hoogsensitiviteit heeft twee kanten – twee kanten van de HSP medaille: de lasten kant en de talenten kant. Vaak ontdekken mensen door die lasten kant, dat ze HSP zijn. Die talenten zijn dan soms onbekend of niet vanzelfsprekend. Dat kan zijn omdat ze onderdrukt zijn, of je hebt een overtuiging dat het helemaal geen talent is. Eén van de talenten die vaak worden toegekend aan HSP is creativiteit.

Creativiteit is typisch een HSP talent

Want het is bekend dat creativiteit een talent is dat bij veel HSP voorkomt. En dan meer creatief in denken en oplossingen. Niet per se schilderen of musiceren, hoewel dit soort creativiteit ook veel voorkomt. We zijn vaak creatief in doen en denken. Als je iemand zoekt die out of the box kan denken, zit je bij een HSP vaak wel goed.

Dat heeft te maken met het feit dan het HSP brein net even anders werkt dan bij niet-HSP. Volgens hersenscans is bij HSP de rechterhersenhelft meer actief.

Creativiteit wordt vaak geblokkeerd

Toch is het bij HSP ook vaak zo, dat die creatieve kant niet altijd tot uiting komt. Ik noemde net al even twee redenen die daarbij meespelen: het onderdrukt zijn en het hebben van bepaalde overtuigingen (die niet kloppen). Er zijn er nog wel meer te noemen: faalangst, afwijzingsgevoeligheid en sowieso het teveel rekening houden met anderen. We houden ons in, of voelen ons niet veilig genoeg.

Zo zie je, het lijstje redenen is best lang.  Zo wordt bij veel HSP dit talent niet benut of teveel onderdrukt en dat is erg jammer. Want het is prachtig om dit talent te laten stromen!

Mijn eigen ervaring

Inmiddels weet ik dat ik best creatief ben. Maar dat is ook wel eens anders geweest. Als jongen speelde ik vroeger met bepaalde kinderen. En ik vond dat ik nooit wat kon bedenken om te gaan doen, en dat juist die anderen altijd met goede ideeën kwamen. En later in mijn werkzame leven vond ik dat ik nooit iets zinnigs bijdroeg bij brainstormsessies en dat soort vergaderingen.

Nu weet ik dat ik ruimte nodig heb voor mijn creativiteit. In brainstormsessies doe ik nu beter mee omdat ik beter in mijn vel zit en me veilig voel. En ik weet dat ik soms iets meer tijd nodig hebt. Wat me dan helpt is er van tevoren al even over nadenken. Ik moet soms iets “uitbroeden”, dat kost wat tijd.

En ik bén echt creatief, ik weet nu dat ik daarop kan vertrouwen. Als ik het nodig heb, is het er ook. Komt het wel.

Creativiteit en HSP man

Bij mijn weten is er geen verschil tussen de vorm van creativiteit bij HSP man en vrouw. HSP vrouwen ervaren ook vaak blokkades met betrekking tot hun creativiteit. Laat een bericht achter in de comments als je denkt dat je wel een verschil ziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *