hsp en verlegenheid

HSP en verlegenheid

Verlegenheid wordt vaak in verband gebracht met HSP. Dat is niet helemaal de waarheid. Zeker niet elke HSP is verlegen. En niet iedereen die verlegen is, is hoogsensitief. Maar wel de meerderheid. Verlegenheid zit vooral aan het introverte deel van het spectrum, en ongeveer 70% van de HSP is introvert. Waar dus 30% procent extravert is. Daar komt nog bij dat introvert / extravert een glijdende schaal is – je hebt bijvoorbeeld ook ambivert – maar zeker niet elke HSP is verlegen. Door onze empathische vermogens is de kans wel groter dat je tekenen van verlegenheid vertoont.

Maar wat is verlegenheid nu precies?

Op Wikipedia staat:

Verlegenheid is de remming die men ervaart om een afstand tot iemand of iets te durven overbruggen.

Dus het is een soort geremdheid. Ook staat er ’tot iemand of iets’. Kun je ook verlegenheid voelen ten opzichte van objecten? Interessant, dat heb ik me nooit gerealiseerd, maar ik kan het me wel voorstellen. Ook staat er

Met verlegenheid wordt vaak een lage mate van assertiviteit bedoeld.

Heb je dat woord weer. Ik heb een ambivalente houding ten opzichte van het woord assertiviteit. Het wordt vaak gedaan alsof dat het hoogst haalbare is. Maar ik vraag me af: is het wel altijd goed? Die assertiviteit. Je weet het, de vraag stellen is hem beantwoorden. En het antwoord zit in de balans. Iemand die altijd assertief is, loopt snel over grenzen van een ander. Iemand die altijd verlegen is, gaat vaak over zijn of haar eigen grenzen heen. Soms mag onze maatschappij wel wat meer verlegen zijn. Want dat betekent ook het rekening houden met anderen. Die geremdheid zit bij veel HSP van nature ingebakken, want veel HSP zijn afwachtend. Soms is het inderdaad lastig. En soms slaat het door naar een fobie (ik weet er alles van). Maar op zich is er niets mis met een beetje verlegenheid.

De HSP man en verlegenheid

Voor een HSP man is die verlegenheid soms lastiger dan bij een HSP vrouw. Een bekend voorbeeld is bij het uitgaan. Het is nu wel wat veranderd, maar zeker in het verleden moest een man als eerste de stap zetten om contact te leggen.

Daarbij komt, net zoals het voor een man niet altijd geaccepteerd wordt dan hij ook gevoelig kan zijn en emoties toont, wordt het niet altijd geaccepteerd dat hij verlegen mag zijn. Wordt daar raar over gedaan. Soms wordt een HSP man daar mee geplaagd of gepest. Of niet voor vol aangezien.

Mijn verhaal

Ik ben inderdaad verlegen. Altijd al geweest. Misschien dat het in de puberteit iets meer is geworden. Ook ben ik introvert, ik laad op wanneer ik alleen ben / in een rustige omgeving. Maar ik houd wel van mensen om me heen, daar kan ik soms enorm van genieten. Van veel mensen. Maar goed: verlegen dus. Ik liep er soms wel tegenaan. Met name bij het uitgaan, het stappen naar de discotheek dat ik deed in mijn jeugd. Doordat ik van dansen hield, lukte het me wel makkelijker om in contact te komen met (in mijn geval) meisjes. Soms ging dat per ongeluk, stootte ik iemand aan en zo raakte ik aan de praat. Ook drank kon soms helpen. Ik was geen grote drinker, maar drank hielp me soms wel makkelijker om die geremdheid wat los te laten. Ik ben er niet trots op en is zeker geen aanbeveling. Maar toen hielp het me wel wat.

Wees lekker verlegen

Ja, het kopje hierboven zegt het. Er is niets mis met verlegenheid. Bewaak alleen je eigen grenzen goed. Je kunt er overheen gaan, maar doe dat dan bewust, als je het doet. Wees maar lekker geremd, bekijk het eerst even van een afstandje. Denk na voordat je doet. Wees bewust en zoek die balans. Wees assertief als het nodig is.

Het is niet dat wij ons moeten aanpassen aan de wereld en maar assertiever moeten worden. Soms wel, als het je echt schaadt. Maar meer assertiviteit, dat is niet wat er nodig is in onze maatschappij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *