kenmerken hsp man

Kenmerken HSP man

Wat zijn de kenmerken van de HSP man? Tuurlijk, dé HSP man bestaat niet. Iedereen is anders, geen mens is gelijk, iedereen is uniek. Maar ondanks dat zijn er veel overeenkomsten. En is er wel een lijst te maken van de meest voorkomende kenmerken bij HSP mannen.

Veel denken, veel voelen

Dit is heel kenmerkend voor de HSP man. Heel veel denken, en tegelijkertijd veel voelen. Onze hersenen werken net wat anders dan niet-HSP. We hebben een diepgaandere verwerking. Dat is een heel belangrijke kenmerk van HSP, in wezen is het de kern. Dat heeft grote gevolgen, waaronder het vele denken. Wat zich soms kan uiten in piekeren. Maar ook het analyseren, en het grote geheel zien hoort daar bij.
Aan de andere kant dus ook veel voelen. Emoties komen soms nogal binnen. En kunnen ons soms overweldigen. Voor een man is dat toch net anders dan voor een vrouw. Een man die boos, bang of verdrietig is, daar wordt soms raar tegenaan gekeken.

Je bent empathisch

Dit hoort eigenlijk bij het veel voelen. Je hebt namelijk een groot empathisch vermogen. Je voelt anderen goed aan, en kunt je heel goed inleven. In mensen, in bepaalde situaties.

Je gaat graag de diepte in

Oppervlakkige gesprekken zijn soms oké, maar je wilt meer. Je wilt de diepte in als HSP man. Het moet wel ergens over gaan, dat vind je belangrijk. Daarom zijn ook veel HSP mannen geïnteresseerd in  zaken als filosofie, spiritualiteit en religie en lezen graag boeken.

De HSP man is creatief

Dat hoeft niet altijd in doen te zijn, maar kan ook zitten in het bedenken van oplossingen. Je bent goed in out of the box denken. En soms ook in het doen, zoals schrijven, schilderen, iets bouwen, noem maar op. Maar een creatieve geest, dat heb je zeker.

Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel

Dit lijkt misschien gek, maar dit is zeker iets wat bij hoogsensitiviteit hoort. Als je onrecht om je heen ziet, doet dat iets met jou. Soms dat kan rechtvaardigheidsgevoel je ook in de weg zitten.

Genieten van mooie dingen

Je geniet van mooie dingen. Dat kan zijn in de vorm van een schilderij of een gedicht. Maar ook in films of muziek. Je kunt je er soms helemaal in verliezen. Het kan je soms echt raken.

Gevoelig voor bepaalde stoffen

Veel HSP mannen zijn ergens allergisch voor, of hebben een lage intolerantie ergens voor. Voor bepaalde stoffen, zoals kleurstof of cafeïne. Velen kunnen bijvoorbeeld alcohol niet goed verdragen, kunnen er niet zo goed tegen als andere mannen. Als HSP in een groep mannen is dat soms lastig. Het geldt niet voor elke HSP man, maar komt wel vaak voor.

Overige kenmerken HSP man

En verder zijn er heel veel zaken waarbij de kans groot of groter is dat je ze hebt, of last van hebt. Zo heb je een grote kans op burn-out, de relatie tussen HSP en burn-out is wetenschappelijk vastgesteld. En is de kans groot dat je niet zo goed met teveel stress overweg kunt. Ook is er een grotere kans op een sociale fobie of andere angststoornis. En kun je last hebben van teveel prikkels die via je zintuigen binnenkomen. Bijvoorbeeld bepaalde geluiden of fel licht of indringende geuren. Zo kun je na een feestje bijvoorbeeld echt uitgeput zijn en blijven flarden van gesprekken nog een tijdlang in je hoofd na-echoën.

Als je veel van bovenstaand lijstje kunt afvinken is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Je kunt dan nog bijvoorbeeld een HSP test doen om te kijken hoe groot die waarschijnlijkheid is. En is het belangrijk om je te verdiepen in deze HSP eigenschap, het kan je veel geven en kan veel dingen op z’n plaats laten vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *