Hoogbegaafd en hoogsensitief

Hoogbegaafd en hoogsensitief

Op dit platform hebben we nog nooit geschreven over hoogbegaafdheid. Veel mensen die hoogbegaafd (HB) zijn, zijn ook hoogsensitief (HSP). Er zit dus wel degelijk een relatie. Aan de andere kant, de meerderheid van de HSP is niet hoogbegaafd. Het lijkt ook wel een tegenstelling, zwart-wit gezegd, tussen denken (HB) en voelen (HSP). Maar als je erg intelligent bent, kun je blijkbaar ook  goed voelen. 

Tegenstelling vrouwen en mannen

 

In een gesprek met iemand kwam ik uit op deze stelling:

Wanneer je hoogbegaafd én hoogsensitief bent, ervaar je als vrouw in de regel meer last van je hoogbegaafdheid. En als man ervaar je juist meer last van je hoogsensitiviteit.

Met als motivatie dat je in onze cultuur (met name in het verleden) als man niet zo gevoelig mag zijn en als vrouw werd je intelligentie (in het verleden) niet als belangrijk beschouwd, omdat je toch ‘alleen maar’ voor het huishouden en de kinderen zorgde.  Voor een man is het prima om intelligent te zijn, voor een vrouw is het prima om gevoelig te zijn.

Reacties op LinkedIn

Deze stelling heb ik op het sociale medium LinkedIn gezet, met de vraag om erop te reageren. En er is veel op gereageerd, waarvoor dank! Zie de post en de reacties erop: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7011250238422155264/

De conclusie is wel dat de stelling veel te zwart-wit is. In individuele gevallen kan de stelling wel gelden, maar het is te generiek en het heeft vooral te maken met opvoeding en milieu.  En het gaat hier dan om de lastenkant, terwijl beide eigenschappen erg mooi zijn, met bijbehorende talenten.

HB en HSP: mijn verhaal

Zelf zit ik op het randje van hoogbegaafd. Net wel, net niet. Dus ik ben niet een typische hoogbegaafde man. Ik heb niet veel last gehad van die hoogbegaafdheid, en wel meer last van die hoogsensitiviteit. Momenteel verkeer ik in de gelukkige omstandigheden dat ik meer de lusten dan de lasten van mijn hoogsensitiviteit ervaar. De lasten blijven tot een minimum beperkt en ik geniet enorm van de mooie kanten van die hoogsensitiviteit. En ontwikkel ik de talenten die samenhangen met HSP ook steeds meer en verder door.

En dat is wel één van de belangrijke dingen in de missie van dit platform, om mannen te laten zien dat er veel mooie kanten zitten aan HSP en dat er altijd manieren zijn om beter om te gaan met de nadelen van deze prachtige eigenschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *