HSP en belemmerende overtuigingen

HSP en belemmerende overtuigingen

Nog steeds sta ik soms verbaasd hoeveel die ene eigenschap, die hoogsensitiviteit, voor impact heeft. Ik leer nog regelmatig wat nieuws, algemene HSP dingen, maar ook over mezelf in relatie met die hoogsensitiviteit. Dat overtuigt me hoe belangrijk het is dat ik dit op deze plek opschrijf, op dit platform. Zodat andere HSP’s (met name mannen dus 🙂 ) daar ook op kunnen reflecteren. Dit even terzijde als aanloopje naar dit onderwerp: belemmerende overtuigingen.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Overtuigingen zijn gedachten die steeds weer door jezelf en in jezelf herhaald worden, het is een manier van denken. We hebben ze gedurende ons leven geleerd, en we hebben er doorgaans veel.

Je belangrijkste overtuigingen ontstaan vaak al als je jong bent. De opmerkingen die je kreeg uit je omgeving (ouders, vriendjes, leraren ed.), zowel positief als negatief, leiden in combinatie met ervaringen en gedachten tot conclusies. Ze beïnvloeden je omgeving en je ervaringen en worden zo je overtuigingen. Dit zijn dan voor jou zekerheden, die een zekere basis vormen in je. Ze maken dan zo’n deel uit van je dat je er niet aan twijfelt.

Belemmerende overtuigingen zijn dan de overtuigingen die je beperken. Omdat je iets gelooft dat niet waar is. Er zijn veel generieke te vinden (google maar eens op “belemmerende overtuigingen“), maar je hebt ook persoonlijke, die alleen voor jou gelden.

Voorbeelden van algemene overtuigingen die vaak voorkomen: ik mag geen fouten maken; ik maak altijd de verkeerde keuze; ik ben niet goed genoeg; ik moet het alleen doen; ik ben dom.

HSP en belemmerende overtuigingen

Wat heeft dat dan met HSP te maken? Nou, om te beginnen, als HSP hou je je vaak in. En laat je jezelf niet zien aan anderen. Daarom krijg je feedback terug, die niet klopt met wat je zelf bent. Want die feedback is gebaseerd op een beeld van je dat erg kan afwijken van hoe je werkelijk in elkaar zit.

Daarnaast hebben HSP vaker dan gemiddeld een negatief zelfbeeld. Daar spelen belemmerende overtuigingen ook een grote rol bij.

Mijn belemmerende overtuigingen

Om het wat concreter te maken ga ik verder in op mijn eigen belemmerende overtuigingen. Ik heb generieke overtuigingen, zoals “ik mag geen fouten maken”. Fouten maken vind ik lastig en in het verleden probeerde ik fouten nog weleens te verdoezelen. Nu ik het doorheb dat het me belemmert, ben ik er open in. Want ik zie nu ook in dat fouten maken juist goed is, dat je leert van je fouten en dat het groei bevordert. Ik zet nu vaker de helpende overtuiging in: “van fouten kun je leren.”

Een wat meer persoonlijke belemmerende overtuiging van me was dat ik slecht ben in communicatie. Als introverte jongen was ik altijd al rustig. In de klas, bij andere kinderen, bij volwassen. Ik sprak me nooit zo uit. Daar is het idee bij me postgevat dat ik niet goed kan praten, niet goed kan communiceren. Ook in latere momenten kwam die feedback. Bijvoorbeeld in mijn werkzame leven, dat ik niet altijd goed communiceerde. Dat was dan weer een bevestiging van die overtuiging. Nu weet ik dat ik het wel goed kan. Wel is belangrijk voor me dat de setting wel klopt, het mag ook wel ergens over gaan, anders hou ik me net zo lief op de achtergrond. Communicatie zal altijd wel een ding blijven. Zoals spreken voor groepen, presentaties geven, vind ik nog steeds wel lastig. Maar nu ik het vaker doe, merk ik dat het makkelijker wordt. En er niet zo tegenop zie. Dat scheelt. En die belemmerende overtuiging verandert ook. Ik weet nu dat ik niet slecht ben in communicatie, maar vrij gemiddeld eigenlijk. En misschien wel heel goed, als het gaat over een onderwerp waar mijn hart ligt.

Neem je belemmerende overtuigingen onder de loep

Als HSP is het goed om je belemmerende overtuigingen te onderzoeken. Kijk welke overtuigingen je hebt, als het kan in relatie met HSP. Vraag je dan af wat die overtuigingen je brengen, en wat ze je kosten. Kun je ze loslaten, of kun je er een helpende overtuiging tegenover zetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *