HSP en onrechtvaardigheid

HSP en rechtvaardigheid

Het is bekend dat HSP over het algemeen een groot belang hechten aan rechtvaardigheid. Dat sterke rechtvaardigheidsgevoel is inherent iets moois. Het is een mooie eigenschap, want het wil zeggen dat je eerlijk bent, vaak onpartijdig, betrouwbaar en recht door zee. Dat lijkt me een eigenschap waar best veel behoefte aan is in deze tijd, zeg ik met een schuin oog op de politiek. Maar het is niet altijd even handig voor jezelf. Door je eerlijkheid kun je soms zelf in de problemen komen. Het heeft nadelen.

Empathische Verbondenheid

Het intense rechtvaardigheidsgevoel bij veel HSP komt voort uit onze diepe empathische vermogens. We voelen sterk mee met anderen die onrecht ervaren en zijn vastberaden om bij te dragen aan een eerlijke samenleving. Deze empathische verbondenheid stimuleert ons om op te komen voor de zwakkeren en ons in te zetten voor positieve veranderingen.

Vastbijten in grondig onderzoek

Een groot rechtvaardigheidsgevoel kan HSP aansporen om iets grondig te onderzoeken. We analyseren diep en belichten alle facetten van een situatie om de meest passende oplossingen te vinden. Deze aanpak komt goed van pas in de justitiële sector, waar het nemen van weloverwogen beslissingen van groot belang is. Het is niet zo vreemd dat relatief veel HSP dan ook in deze sector werken. Die diepgaande empathie, grondige onderzoeksvaardigheden en vastberadenheid om de wereld eerlijker te maken, zijn een waardevolle aanvulling op het rechtssysteem.

Nadelen voor een HSP van die rechtvaardigheid

Het streven naar rechtvaardigheid kan echter ook leiden tot emotionele uitputting. HSP kunnen zo diep geraakt worden door onrechtvaardige situaties dat we overweldigd raken door emoties. Omdat we soms de last van de wereld op onze schouders dragen, kan het resulteren in stress en zelfs leiden tot burn-out. Het is van belang voor HSP om zelfzorgmethoden te vinden die ons helpen om met deze intense emoties om te gaan. Het doseren van nieuws is wat veel HSP gebruiken om niet altijd maar geconfronteerd te worden met die onrechtvaardigheid in de wereld.

Veel HSP zijn best principieel, en doen vaak alleen wat voor ons goed voelt. Dat betekent vaak genoeg dat we beslissingen maken die op een of andere manier negatief voor ons zelf uitvallen. Dat we bijvoorbeeld een baan niet krijgen omdat we te eerlijk zijn. Of dat we ons geen stroop aan de mond laten smeren in de vorm van een beloning. Als we iets moeten doen wat ‘fout’ aanvoelt … dat is lastig.

Mijn verhaal

In mijn verleden werd ik al vroeg geconfronteerd met de negatieve kant van mijn rechtvaardigheidsgevoel. In mijn middelbare schooltijd werd ik gepest. De aanleiding daarvan was dat ik snel moest huilen, ik was een mooi slachtoffer. En de aanleiding waarom ik vaak moest huilen was juist mijn gevoel van rechtvaardigheid. Als er iets gebeurde wat in mijn ogen onrechtvaardig was, begonnen mijn tranen al snel te rollen. Ik was ook niet ad rem, ik kon er geen vileine opmerking of  andere scherpe reactie op geven. Toen ik later ontdekte dat ik moest huilen door dat gevoel van onrecht, kon ik dit wel beter een plaats geven.

Bij mijn weten is dat rechtvaardigheidsgevoel an sich bij mannen en vrouwen gelijk, maar voor een man is het wel minder geaccepteerd dat je je tranen laat zien bij onrecht. Dus dat is iets waar HPS mannen vaker tegenaan lopen.

Wil je met andere HSP mannen in contact komen? We organiseren mannencirkels om ervaringen uit te wisselen. Om je verhaal te delen met andere mannen die je begrijpen. Dan kun je het hebben over HSP en je rechtvaardigheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *