waarom ben ik zo anders dan andere mannen

Waarom ben ik zo anders dan andere mannen?

Dat is een vraag die ik mezelf in het verleden nogal eens stelde. En vaak was ik me niet eens bewust van die vraag, maar was het gewoon een gegeven. Want ik was anders. Inmiddels heb ik een antwoord op die vraag: Waarom ben ik zo anders dan andere mannen? Waarom ben ik zo anders?

Ik ben gewoon raar

Dat was wat ik in het verleden tegen mezelf zei. Omdat ik anders was dan de andere jongens en later mannen, was ik raar. Dat was een verklaring. Ik vond mezelf maar raar. Het was niet goed voor mijn zelfbeeld, dit terzijde.

Waarin zat dan dat anders zijn?

Hoezo was ik anders, in welk opzicht was – en ben ik nog steeds – anders? Nou, dat is wel een heel lijstje, dat kan ik je vertellen, dit zijn de belangrijkste:

  • Andere interesses dan de andere jongens/mannen. Om maar eens te noemen: boeken, filosofie, religie
  • Sport. Ik vond sommige dingen wel leuk, maar ik was er niet altijd even goed in. Ik kon wel competitief zijn, maar ik vond het belangrijker dat iedereen oké was. Met gym werd ik vaak als laatste gekozen
  • Ik wilde gesprekken die de diepte in gingen, in plaats van oppervlakkig ouwehoeren
  • Soms overmatig emotioneel reageren, opeens erg boos of verdrietig
  • Ik snapte meisjes wel. Meestal is het verhaal voor jongen dat meisjes onbegrijpelijk waren, maar daar had ik geen enkel probleem mee
  • Ik durfde allerlei dingen niet die andere jongens wel deden, zoals heel hoog in de boom klimmen. Later kon ik dat wel wat meer loslaten en durfde ik dat wel. Maar ook dingen doen die niet mochten, dat vond ik moeilijk.
  • Ik durfde mezelf niet altijd te laten horen, vaak was ik stil in een groep en analyseerde ik de gesprekken
  • Soms moest ik langer nadenken voor ik een antwoord had
  • Als ik onder druk werd gezet, blokkeerde ik soms
  • Ik was enorm eerlijk en had een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik loog niet en ik snapte mensen niet goed die vaak logen. Ik moest soms zelfs huilen als er sprake was van erg onrechtvaardig gedrag.

Ik had heel lang geen verklaring

Ik vond heel lang geen goede verklaring voor dat anders zijn. Geen goed antwoord op waarom ik zo anders ben dan de anderen. Ik zocht het in mijn opvoeding, dat ik op een boerderij ben opgevoed. En dat mijn ouders gescheiden waren en ik bij mijn moeder kwam te wonen met mijn twee zussen. Ik leefde in een vrouwengezin, dus ik dacht dat het misschien daaraan lag. Soms dacht ik dat ik homo was. Ook al viel ik niet op mannen, dat zou een verklaring kunnen zijn. Maar een echt goede verklaring kon ik niet vinden. Totdat…

Eindelijk een antwoord op waarom ik anders ben dan de (meeste) andere mannen

Omdat je op deze website bent gekomen, kun je misschien het antwoord ook al wel raden. Ik ben hoogsensitief. Dat is dé verklaring voor mijn anders zijn. Elke hoogsensitief persoon, of HSP, is weer anders, is uniek, maar er zijn vaak zoveel overeenkomsten die herkenbaar zijn. Nu ik weet dat ik hoogsensitief ben en andere mannen tegenkom die het ook zijn, heeft me dat heel veel gegeven. Niet alleen door die eigenschap beter te leren kennen, te weten wat het precies inhoudt en hoe dat bij mij werkt. Maar ook door het feit waarom ik zo ben als ik ben, dat die HSP eigenschap daar een flink aandeel in heeft, heeft me dat veel gebracht que zelfwaardering en zelfbeeld.

Onze HSP test kan je een beeld geven of jij misschien ook hoogsensitief bent. Het is het waard om te onderzoeken, het kan je veel opleveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *