HSP en risico's

HSP en risico’s

Het is kenmerkend voor Hoogsensitieve Personen (HSP) dat we vaak afwachtend zijn, we kijken de kat uit de boom. Dat is iets wat in ons ingebakken zit. Wat daar aan gekoppeld zit, is het vermogen om risico in te schatten. Dit is een van de iets minder bekende talenten van HSP. Wij kunnen over het algemeen vaak goed de risico’s inschatten. Dat heeft dus meestal voordelen, maar ook nadelen. Ook niet elke HSP is daar een kei in.

De voordelen

Die voordelen zijn vrij evident. In het bedrijfsleven is het superbelangrijk om in je team een HSP te hebben, puur om ervoor te zorgen dat je geen onnodig risico loopt. Dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt. Dat er iemand aan de bel trekt om geen ondoordachte avonturen aan te gaan. Avontuur is oké, maar het moet wel doordacht. Die risico inschatting (of analyse)  kan veel misstappen en fouten voorkomen.

De nadelen

Voor een bedrijf kan het zijn dat je te weinig risico neemt, en je daardoor kansen mist. Kansen die je kunnen laten groeien. Een goede afweging is dus essentieel. Een goede balans dus.

Een ander nadeel is dat die gerichtheid op risico, een zekere angst in de hand kan werken. Die angst kan belemmerend werken, en zodanig dat je op een gegeven moment helemaal niets meer durft.

Verschillende typen HSP

Je kunt HSP op verschillende manieren indelen. Een veelgebruikte is wel de rustzoeker versus de high sensation seek (HSS). Je kunt over het algemeen wel zeggen dat een HSS geneigd is tot het maken van meer risico dan een rustzoeker.  Maar ook een HSS maakt zeker een risico inschatting voordat hij of zij gaat bungeejumpen (sorry, dit is natuurlijk wel een erg stereotiep en niet echt creatief voorbeeld 🙁 ).

HSP man en risico’s

Als HSP man heb je nog een nadeel voor wat betreft risico’s. Of nadeel, het is .. wat lastiger soms. Voor mannen is het namelijk ‘normaler’ om meer risico te nemen. Stoer gedrag hang ook vaak samen met risicovol. Je kunt dus soms overkomen als een angsthaas, omdat je altijd aan de rem trekt. Weet dan wel dat dat jouw rol is. Door jouw inschatting voorkom je ongelukken. Jouw inbreng is belangrijk. Maar het is niet altijd leuk om degene te zijn die nee zegt of iets saboteert.

Mijn verhaal

In mijn vroege jeugd was ik al snel bang. Ik durfde wel in bomen te klimmen, dat vond ik zelfs leuk, maar niet te hoog. Dat was eng. Ik vond mezelf toen wel een angsthaas. Ik wist niet dat het mijn vermogen was om risico’s in te schatten was. Mijn talent. Maar in mijn ogen was ik daarom minder stoer. Omdat ik niet zo hoog durfde als een ander.

Later, toen ik in de pubertijd kwam, veranderde dat wel iets. Dit is anekdotisch bewijs, ik weet het. Maar ik reken het de testosteron aan dat ik meer durfde toen ik iets ouder werd. Ik vond het op een of andere manier minder eng. Ik zag nog wel dat het een potentieel gevaar was, maar de angst was minder. En blokkeerde me ook niet meer.

Risico inschatting is iets wat wij HSP van nature doen, waar we goed in zijn. Let alleen wel op de valkuilen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *