Keuzes

Je maakt goede beslissingen, omdat je daar grondig over nadenkt en analyseert

De eigenschap hoogsensitiviteit heeft soms nadelen, maar soms ook voordelen. Eén van de dingen waar hoogsensitieve personen goed in zijn is het maken van goede, gedegen beslissingen. Op dit platform schrijven we met name voor mannen, maar in dit geval maakt het niet uit, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dus, mocht jij hoogsensitief zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat je meestal afgewogen beslissingen neemt. Het is belangrijk dat je dit dan ook erkent als een talent, want voor jou is het maken van grondige beslissingen dan misschien wel vanzelfsprekend, maar voor de meeste mensen niet. De meerderheid maakt keuzes op basis van meer oppervlakkige analyses.

Het is echt een talent

Elke mens heeft zijn of haar talenten en wat jou uniek maakt is de samenstelling van talenten in jou. Het diep nadenken en analyseren van beslissingen is een talent. Elke keuze, elke beslissing die je maakt doe je vanuit een diepere analyse. Natuurlijk wel afhankelijk wat die keuze of beslissing nu inhoudt, of het het kopen van een huis betreft of beslissen welke kleren je die dag aantrekt. Vaak maak je ook vergelijkingen, en kun je hele (Excel)lijstjes maken van voors en tegens. Meestal vertrouwen de mensen in je omgeving ook op jouw keuzes en gaan ze snel hierin mee omdat ze weten dat je er goed naar gekeken hebt. Het is een talent dat je vaak onderschat en al gauw als vanzelfsprekend aanneemt, maar het is wel goed om te realiseren dat je dit doet.

In een team

Het talent komt ook uitermate goed van pas in een team. Het is goed dat elke team minimaal één HSP bevat, juist voor het maken van de goede keuzes. Die persoon zijn die soms op de rem trapt wanneer je denkt dat er een foute beslissing gemaakt wordt. Soms word je dan als ‘lastig’ beschouwd, omdat wanneer het hele team door wil, dan tegengas krijgt. Het resultaat is echter wel dat zo’n team vaak wordt behoed voor slechte keuzes, die ook vaak veel onnodig geld kosten. Voor alle HR adviseurs en managers is dus mijn advies: zorg dat je een HSP in je teams krijgt!

Vertrouwen op ratio en gevoel

Het is vrij stereotiep dat vrouwen meer op gevoel en mannen zich meer door ratio laten leiden bij het maken van een keuze. Ik denk dat zeker bij HSP’s dit anders werkt. Wanneer een hoogsensitief persoon goed in z’n vel zit, zal hij/zij beide aanspreken, het gevoel en de ratio. Ten eerste denkt de HSP er diep over na, dus de ratio wordt zeker goed gebruikt. Maar als gevoelsmens zal de HSP daar ook bepaalde gevoelens over krijgen. Veel mensen maken uiteindelijk toch een keuze op basis van gevoel en ik denk dat dit voor HSP’s niet anders is.

Verkeerde beslissingen

Het nadeel van teveel vertrouwen op je gevoel is dat je soms beïnvloed wordt. Door bijvoorbeeld reclame-uitingen die je een bepaalde kant op sturen. Veel hoogsensitieve (met name) mannen zijn daarbij ook faalangstig, zij zijn dan vaak bang om een verkeerde beslissing te nemen. Maar weet dat je er in ieder geval goed over nadenkt en voor op dat moment de beste keuze maakt. Meer kun je dan ook niet doen, als je zorgt dat je ratio met gevoel op één lijn krijgt.

Wil je hier verder over praten, vraag dan een verkenningsgesprek aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *