Hoogsensitieve man en pesten

Hoogsensitieve mannen en pesten

Soms ondervind je de voordelen van HSP zijn, soms de nadelen. Iets wat nog meer voor een hoogsensitieve man geldt dan voor een hoogsensitieve vrouw is dat de kans hoger is dat je last hebt van pesten of in het verleden gepest bent. Als HSP man ben je nu eenmaal gevoeliger dan gemiddeld en daarmee wijk je af van de rest van de mannen, naast het feit dat je als man geacht wordt “hard” te zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar pesten en hoe het werkt in groepen. Het is duidelijk dat hoe gelijksoortiger een groep is, hoe groter de kans is dat iemand gepest wordt die daarvan afwijkt, lees bijvoorbeeld dit uitgebreide artikel over het onderwerp.

“Mijn” pestverleden

Ik kan hierbij het best iets over mezelf vertellen. Ik ben in het verleden een periode gepest geweest. Op de middelbare school, in de eerste twee klassen, om precies te zijn. Op de basisschool kreeg ik mavo/havo advies en omdat ik geen idee waar ik stond, ben ik maar naar de mavo gegaan. Als snel bleek dat ik daar toch eigenlijk niet zo goed tussen paste. Ik was anders dan de rest en dat resulteerde al snel in pestgedrag. Dit gebeurde door een groepje jongens uit mijn klas.  Ze kregen in de gaten dat ik snel moest huilen als ze me uitschelden of dergelijke. Gelukkig heeft het pestgedrag zich nooit fysiek geuit, maar het was voor mij toen toch een lastige periode. Dat ik snel begon te huilen kan ik nu relateren aan de HSP eigenschap. Maar als jonge tiener vond ik mezelf maar raar en anderen noemden me een watje, en zo zag ik mezelf ook. Het heeft best een groot effect gehad op mijn zelfbeeld en pas jaren later kon ik het beter in perspectief plaatsen.

Leer je HSP kant goed kennen

Ik heb mijn hoogsensitieve eigenschap goed leren kennen en heb ontdekt dat het ook in dit onderwerp grote impact op mij heeft gemaakt. En die kennis helpt mij om het verleden nog beter in perspectief te plaatsen. Want bij mij werkten zeker een paar dingen mee:

  • ik was anders dan de anderen
  • ik huilde snel
  • als jongen was ik niet zo “hard” dan de anderen

Deze drie punten kan ik rechtstreeks relateren aan de HSP eigenschap. Maar met name de laatste had een grootste (negatieve) impact op mijn  zelfbeeld. En dat is met name cultureel bepaalt. Tijd om die cultuur om te vormen naar een beeld van een man die niet “hard” hoeft te zijn. Dat is mijn missie, net zoals die van Hoogsensitieve Mannen. Doe je ook mee, wil je bijvoorbeeld een blog schrijven over jouw ervaringen? Stuur ons een bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *