HSP en balans

HSP en balans

Voor een HSP is het erg belangrijk om in balans te zijn. Met jezelf en de wereld om je heen. De prikkels die je ontvangt gedurende de dag kunnen je namelijk eenvoudig uit je balans halen. En wanneer je uit balans bent is de kans groter dat je overprikkeld raakt.

HSP man uit balans

Een HSP man kan vaak heel goed de schijn ophouden. We – ja ik ook – hebben vaak geleerd om maar gewoon door te gaan met wat we doen en vooral niet te laten zien dat we uit balans zijn. We gaan op deze manier over onze grenzen heen en dat kost veel energie. Daar moeten we dan weer van bijkomen. Het belangrijkste hier is dat we het niet laten zien, soms niet eens aan onszelf. We stoppen het weg. Dat laatste doe ik zelf niet meer, ik zie nu wel in dat dat wegstoppen alleen maar averechts werkt. Maar ik raak soms wel uit balans. En dat is ook niet zo gek, omdat de wereld is ingericht voor niet-HSP.

Een voorbeeld van mezelf

Ik liep kortgeleden met een coachee door het bos – ik ben HSP coach. Daar deden we een oefening, nota bene over hooggevoeligheid. Dat ging goed, ik kon me goed concentreren in het bos, mijn focus was prima. Tot er een stel mensen aankwamen die met op afstand bestuurbare autootjes gingen crossen nabij de plek waar we ons bevonden. Dit bracht me helemaal uit balans, ik kon me niet meer concentreren. Met name het hoge geluid van de kleine elektromotoren waren een bepaalde trigger. Ik heb de mensen met de autootjes niet aangesproken. Mijn redenatie was: het bos is openbaar, ik kan geen ruimte claimen hier. Dus wij zijn weggegaan.

Dat was op zich niet zo erg, maar het gebeuren bracht me wel op een bepaalde manier uit balans, zodat ik er de rest van de sessie er wat in bleef hangen. De negatieve energie – zo voelde dat- bleef wat hangen. Zodanig dat ik de sessie met de coachee met een wat negatief gevoel afsloot. Wat had ik kunnen doen om weer in balans te komen?

Wat kun je allemaal doen om weer in balans te komen

Dat is natuurlijk persoonsafhankelijk. Iedereen is uniek en elke HSP is op zijn unieke wijze bedraad. Ook is het afhankelijk van de situatie, waar je je bevind bijvoorbeeld. Maar hier toch een overzicht van dingen die je op zulke momenten zou kunnen doen. Het begint in ieder geval bij de bewustwording dat je uit balans raakt. Sta heel even stil dat je uit balans bent geraakt. Dat is de eerste stap. Daarna kun je weer bij jezelf / in balans komen door bijvoorbeeld:

  • Een grondingsoefening (of aardingsoefening)
  • Even goed met de voeten stampen op de grond, goed contact maken met de aarde
  • Een ademhalingsoefening
  • Denken aan een goeie mop die je laatst hoorde. Humor helpt.
  • Even een stukje huppelen
  • De negatieve energie wegstrijken
  • Even terugtrekken op het toilet

Of alles wat maar helpt om je even uit dat vastzitten te halen. Alles wat je kunt bedenken om je uit die negatieve vibe te halen. Als jij nog aanvullingen hebt, wil ik je uitnodigen om dit in een Reactie/comment te zetten onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *