Wat is hoogsensitiviteit?

Om maar gelijk een antwoord te geven op de vraag “Wat is hoogsensitiviteit?”: Hoogsensitiviteit is een temperament. Een kort antwoord dat enige uitleg vergt!

Het begrip hoogsensitiviteit

De term hoogsensitiviteit is afkomstig van psychologe Elaine Aron. Zij bracht in de jaren ’90 een boek uit met de titel “Hoogsensitieve personen“. Daarin gaf ze aan wat en wie ze met de term hoogsensitiviteit bedoelt. Haar definitie ervan is deze: hoogsensitiviteit is een neutrale en aangeboren temperamentseigenschap waardoor hoogsensitieve personen meer en preciezer waarnemen, en dieper en langer nadenken voor ze dingen doen. Daarbij komt dat ze over het algemeen emotioneler reageren op zowel positieve als negatieve gebeurtenissen in hun omgeving. Dat laat zich zien door geremd of afwachtend gedrag. Dit gedrag komt dan volgens Aron door een diepgaandere verwerking van prikkels.

Uiterlijke prikkels komen dus harder binnen. Ook is bekend dat de meerderheid van de hoogsensitieve personen, oftewel HSP’s, introvert is.

Erkenning van het begrip

Het heeft enige tijd geduurd voordat het begrip binnen de psychologie enige erkenning heeft gekregen. Hoewel het nog geen officiële eenduidige neurologische onderbouwing heeft (zie kritiek bij het Wikipedia artikel Hoogsensitief persoon) is het intussen wel een ingeburgerd begrip en wordt hoogsensitiviteit door de meeste psychologen als serieuze materie beschouwd.

Labeling

Sinds Aron de term populariseerde is er ook sprake van een zekere labeling, een cultuur van “kijk mij eens hsp zijn”. Daarbij werd en wordt nog steeds vaak verteld dat je heel speciaal bent en dat je heel bijzondere eigenschappen hebt, die bijna niemand anders heeft. Aron vind dit zelf ook zorgwekkend en geeft aan dat er in feite niets bijzonders aan is en dat je het niet als excuus moet gaan gebruiken. Wij van Hoogsensitieve Mannen onderschrijven dit, en wij richten ons daarom op het jezelf leren kennen als belangrijkste onderdeel bij hoogsensitiviteit. Het is niet de standaard, maar toch ongeveer 20% van de mensen hebben deze eigenschap, vrouwen én mannen.

Hoogsensitiviteit en man

Een man heeft over het algemeen vaker last van de nadelen van het hoogsensitief zijn dan vrouwen. Dit is één van de belangrijkste reden om dit platform speciaal gericht op mannen te beginnen. Daarnaast willen we de hoogsensitieve man een stem geven. Er zijn veel hoogsensitieve mannen, maar ze/we zijn niet zichtbaar en soms achtergesteld bij minder gevoelige mannen. Wil je ook weten of je hoogsensitief bent, doe dan de Hoogsensitiviteitstest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *