HSP en verbondenheid

HSP en verbondenheid

Hoogsensitieve Personen (HSP) hebben vaak een diepe behoefte aan verbinding. Niet per se met heel veel mensen, maar wel met een paar mensen bij wie het écht klikt. Mensen die je begrijpen. Die voorbij de oppervlakte kijken. Want juist voor HSP is verbondenheid geen oppervlakkig iets. Het gaat over echtheid, over oprechte aandacht, over het gevoel dat je mag zijn wie je bent – inclusief je gevoeligheid.

Wat betekent verbondenheid voor HSP mannen?

Voor veel hoogsensitieve mannen betekent verbondenheid vooral dat je jezelf kunt laten zien zonder masker. Zonder die opgeblazen stoerheid, zonder jezelf groter of kleiner te maken dan je bent. Gewoon jij. En dat dát oké is. Dat je niet hoeft te doen alsof, maar kunt spreken over wat je raakt, wat je mooi vindt, wat je moeilijk vindt.

En als je die verbondenheid ervaart, doet dat veel met je. Je ontspant. Je voelt je gezien, gehoord. En dat werkt door in alles: je zelfvertrouwen groeit, je krijgt meer energie, je voelt je gedragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Wat maakt dat HSP mannen verbondenheid vaak als intenser ervaren?

Doordat we diep verwerken en sterk invoelen, komt contact ook dieper binnen. Een oprechte blik, een goed gesprek, een gedeeld moment van stilte – het heeft betekenis. HSP zijn vaak goed in het ‘afstemmen’ op de ander, waardoor de verbinding die ontstaat vaak rijker en gelaagder is. Je voelt sneller of er echte connectie is.

Daarbij speelt ook dat veel HSP mannen een sterk verlangen hebben naar zingeving in relaties: het moet ergens over gáán. En dat is mooi, want dat opent de deur naar diepgang, naar echte vriendschap, naar wederkerigheid.

Hoe kun je als HSP man die verbondenheid versterken?

Verbinding begint bij jezelf. Durf je eigen gevoeligheid toe te laten en serieus te nemen. Laat jezelf zien, stap voor stap, in veilige situaties. Zoek mensen op met wie je open kunt praten. En durf te vragen: “Hoe gaat het écht met je?” of “Mag ik iets delen dat me bezighoudt?” Dat soort vragen kunnen deuren openen.

Hier zijn een paar manieren om verbondenheid actief op te zoeken:

  • Sluit je aan bij een mannencirkel of praatgroep (zoals onze HSP Mannencirkels).
  • Zoek vriendschappen waarin kwetsbaarheid welkom is.
  • Ga vrijwilligerswerk doen – zingeving en samenwerking gaan vaak hand in hand.
  • Begin een creatief project met anderen – muziek, schrijven, koken, wat dan ook.
  • Deel af en toe iets persoonlijks op een plek waar je je veilig voelt – online of offline.

Aanraking

Bij verbondenheid hoort ook aanraking. Behoefte aan aanraking van een ander mens. Een omhelzing kan het gevoel van  verbondenheid vergroten. Voor mannen onderling is het vaak not done om een hug te geven, laat staan een (vriendschappelijke) kus. Terwijl het wel echt wat kan toevoegen aan de ervaring, aan de verbondenheid. Belangrijk is wel dat er consent is, gelukkig voel je als HSP dat over het algemeen snel aan, of die ruimte er is of niet.

Mijn ervaring

De momenten waarop ik me het meest verbonden voel, zijn vaak verrassend eenvoudig: een goed gesprek tijdens een wandeling, samen muziek maken, of een blik van herkenning tijdens een bijeenkomst met andere HSP mannen. Verbondenheid zit ‘m voor mij in dat gevoel van: we zien elkaar echt, zonder oordeel. Dat doet iets. Het geeft rust, vertrouwen, en vaak ook nieuwe energie. Het feit dat je dingen met elkaar deelt, en dat je daarin gezien wordt, dat je elkaars verhaal hoort en misschien ook wel deels herkend. Dat geeft verbondenheid.

Er zijn tijden geweest dat ik dat minder had. Dat ik het contact met anderen wat verloor, of mijn gevoeligheid juist verstopte. Maar telkens weer blijkt: als ik me openstel, als ik oprechte connectie opzoek, dan gebeurt er iets moois.

Tot slot

Verbinding is voor hoogsensitieve mannen geen luxe, het is een levensbehoefte. Niet in de zin van zoveel mogelijk mensen om je heen, maar juist in de kwaliteit van het contact. Echte, oprechte, warme verbinding doet ertoe. De gerenommeerde psychiater Dirk de Wachter ziet verbondenheid ook als een van de oplossingen voor de negatieve gevolgen van onze individualistische maatschappij. Van oudsher zijn wij ingebed in sociale structuren, en dat is niet voor niets.  Dat geldt zeker voor HSP.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *