Luister naar je lichaam

HSP: luister naar je lichaam

Het is voor ieder mens belangrijk om naar zijn/haar lichaam te luisteren. Als HSP is het misschien nóg belangrijker. Hoe dat zo? Nou, ten eerste is er een relatie tussen HSP en burn-out. Ten tweede zijn HSP – met name mannen – goed in het onderdrukken van gevoelens, waardoor die ‘vast’ komen te zitten in het lichaam. Mijn advies: luister naar je lichaam!

Burn-out

Om met Burn-out te beginnen: het percentage HSP dat een burn-out heeft is groter dan niet-HSP die een burn-out heeft. Met andere woorden HSP zijn burn-out gevoelig. Burn-out is een signaal van het lichaam dat je te lang over je grenzen gegaan bent. Je lichaam zegt stop. Je bent te lang over je grenzen gegaan en nu is het genoeg, je lichaam trekt aan de bel.

Emoties vast zetten

Als HSP ervaar je over het algemeen veel gevoelens. Als je er een gewoonte van hebt gemaakt om deze te negeren kunnen deze zich als emotie ‘nestelen’ in het lichaam. Zo kunnen lichamelijke klachten ontstaan (zie bijvoorbeeld dit boek over trauma).

Hoe kun je beter naar je lichaam luisteren?

Neem de tijd voor jezelf. Dat is waar het begint. Zoek een methode die bij je past om bij jezelf en je gevoel te komen. Voorbeelden van zulke methodes kunnen zijn:

  • Mediteren
  • Yoga
  • Ademhalingsoefeningen
  • Haptonomie oefeningen
  • Sporten (pas wel op, hiermee kun je ook gevoelens onderdrukken)
  • In je tuin werken
  • In je eentje wandelen, bij voorkeur in de natuur

Het gaat er dus om dat je iets vindt dat je gemakkelijk kunt toepassen, iets dat goed bij je past. Zo kun je het lang volhouden, je moet het goed kunnen inpassen in je leven. Anders doe je het een paar weken, dan zakt de motivatie in en stop je geleidelijk. Wie kent dat niet?!

Beter je grenzen voelen

Als je beter naar je lichaam luistert kun je ook beter je eigen grenzen voelen. Het is dan nog wel een stap van voelen naar er iets mee doen. Dus bv. stop zeggen als je eroverheen gaat, maar het überhaupt voelen is al een begin.

Beter naar je lichaam luisteren betekent het beter doorvoelen van het leven. Niet het wegstoppen, onderdrukken, negeren. Wat dat zorgt dat je verdoofd wordt, niet jezelf ten volste bent. Is ook niet helpend bij je zelfbeeld. En dat is jammer voor je omgeving, maar op de eerste plaats voor jou.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *