Hoogsensitiviteit en ouder worden

Er is een relatie met hoogsensitiviteit en ouder worden. Niet ouder in de zin van een kind krijgen, maar ouder in de zin van leeftijd. Mijn stelling is dat hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je ook wordt. Het kan zijn dat dat perceptie is, dat het alleen maar zo lijkt, omdat het meer ruimte krijgt. Als je ouder wordt, krijg je vaak meer rust in je leven, bijvoorbeeld door het wegvallen van opvoedingstaken. Het kan dan zijn dat het meer opvalt. Wat ook kan is als je ouder wordt, je steeds minder wat aantrekt van sociale conventies, en daarom steeds vaker voor jezelf kiest en daardoor kun je denken dat je gevoeliger wordt.

De mens wordt geboren met die HSP eigenschap

Maar laat duidelijk zijn dat een mens (of dier: voor hen geldt dat net zo goed!), wordt geboren met die hoogsensitiviteit, het is niet zo dat het te maken heeft met opvoeding of wat er in je leven gebeurt. Die gevoeligheid is een deel van je, al vanaf je geboren was, en zal altijd bij je blijven. Je kunt het wegstoppen, en ook door opvoeding kan het in de verdrukking komen. Maar het zal er immer zijn. Het is een onlosmakelijk deel van jezelf.

Maar misschien dat tijdens je jeugd leert  je gevoelens te onderdrukken. Als je ouder wordt, kun je weer vrij worden van deze onderdrukking. Je kunt het los laten.

Prikkelgevoeligheid neemt toe

Ik meen wel serieus dat de prikkelgevoeligheid toeneemt. Hiermee bedoel ik dat je minder bestand ben tegen een bepaalde hoeveelheid prikkels als je ouder bent, dan toen je nog jonger was. Als je 20 bent, kun je toch vaak meer prikkels verdragen dan wanneer je 45 bent. Dat is wat ik veel om me heen hoor van HSP’s, en wat mijn eigen ervaring zegt.

De vorm kan veranderen met de leeftijd

Iedere HSP heeft zijn of haar eigen gevoeligheid. De een is gevoelig voor bepaalde geluiden, de ander voor beelden, en weer een ander voor aanraking.  Ieder heeft zo een eigen vorm. Deze vorm, die unieke combinatie van gevoeligheden kan ook licht veranderen met het ouder worden. Waar je vroeger als kind bijvoorbeeld geen probleem had om in een luidruchtige klas te leren, heb je op latere leeftijd meer stilte nodig om je te concentreren.

Een verklaring

Een – evolutionaire – verklaring die ik kan bedenken voor het toenemen van de gevoeligheid is dat wanneer je ouder wordt, je meer kunt betekenen voor (een groep) mensen. Als je geen opvoedkundige taken meer hebt, of je bent niet meer fysiek in staat om te jagen en verzamelen (in de jager/verzamelaarscultuur) kun je nog heel waardevol zijn als ziener / profeet / medicijnman / [etc.], omdat je bijvoorbeeld snel gevaar ziet aankomen, door die toename van de gevoeligheid.

Onderzoek HSP en leeftijd

Er is helaas nog maar weinig onderzoek naar hoogsensitiviteit in relatie met ouder worden. Mocht jij een onderzoek hierover tegenkomen, zet het dan in een comment onder dit artikel.

Als je ouder wordt neemt je gevoeligheid toe. Dat is mijn overtuiging. Maar het kan óók zijn dat het die gevoeligheid niet per se toeneemt, maar dat juist andere punten afnemen, dat het dus alleen maar lijkt alsof het toeneemt. Maar goed, verder onderzoek is gewenst.

Wil je hierover met me van gedachten wisselen, maak een afspraak voor een verkenningsgesprek, of stel een vraag via het contactformulier.

 

Update 15-09-21

Uit een enquête /  poll die ik op LinkedIn gehouden heb blijkt dat de meeste HSP het er wel mee eens zijn dat de gevoeligheid toeneemt met de leeftijd. Ongeveer 85% was het met de stelling eens dat je inderdaad gevoeliger wordt. Dat is een grote meerderheid en of het nu echt komt omdat de gevoeligheid echt toeneemt, of alleen zo lijkt, dat lijkt me een mooi onderwerp voor verder onderzoek. Wordt vervolgd..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *