Bij de enkels afgeknapt

Bij de enkels afgeknapt

Onlangs liep ik in het bos en kwam deze boom tegen. Deze gevallen boom die onderaan de stam, dicht bij de wortels, afgeknapt is. Het eerste wat in me opkwam was: ‘Bij de enkels afgeknapt.’ Dat zette me aan het denken. Aan het feit dat HSP mannen vaak niet zo goed voor zichzelf zorgen. Aan de grotere behoefte aan rust van HSP. En aan een berichtje van Bram Bakker, dat ik las op LinkedIn, over haptonomie.

HSP mannen zorgen niet goed voor zichzelf

Een feit is dat HSP mannen vaak niet goed voor zichzelf zorgen. Dat is één van de redenen waarom we vaak in een burn-out belanden. We gaan gemakkelijk over onze grenzen heen. We ontzien onszelf niet, vragen veel van onszelf en passen ons vaak aan een ander(e groep) aan.

We zorgen vaak wel goed voor een ander, maar niet voor onszelf. We negeren onze innerlijke stem, onze intuïtie, wanneer deze zegt: ‘zou je niet even wat rustiger aan doen?’ Maar dat stemmetje klinkt zacht en wordt gemakkelijk overruled door de stem van de rede – waarvan je dénkt dat ie rationeel is – maar eigenlijk ook maar gewoon wat zegt.

Daarom is ons stressniveau vaak hoger dan gemiddeld.

HSP hebben grote(re) behoefte aan rust

Dat is een hele gevaarlijke combinatie voor HSP. Want een hoog stress niveau in combinatie met veel prikkels is lang vol te houden, tot het op een gegeven moment klaar is. Dan val je om. Bij de enkels afgeknapt, zou het je kunnen noemen. Omdat je maar door- en doorgaat.

Want – en dit is cruciaal – HSP hebben een grote behoefte aan rust: juist als je veel prikkels binnen krijgt, moet je ook zorgen voor die ontprikkeling, dat vaak in een vorm van rust komt. Je brein moet die prikkels allemaal kunnen verwerken en ervan herstellen.

Haptonomie

Zo kom ik uit bij Bram Bakker en haptonomie. Deze gewezen psychiater schreef over Ted Troost, een pionier haptonoom die het vrij bekende boek schreef: Het lichaam liegt nooit. Nu moet ik bekennen dat ik zelf dit boek (nog) niet gelezen heb. Maar ik heb wel een hele tijd haptonomie ondergaan, een jaar of 15 terug, gedurende twee jaar lang ongeveer. En dat heeft me veel gebracht. Het heeft me geleerd dat je ook gewoon stil kunt zijn. Alleen aanwezig in je lichaam  te zijn en rust kunt ervaren. Het is een mooie manier om even bij jezelf te komen. Door te voelen en niet te denken.

Daarom is haptonomie een mooie manier om tot die rust te komen. Als je overprikkeld bent.

Niet bij de enkels afknappen

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om te ontprikkelen en die rust te krijgen. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en manieren die goed werken.  Haptonomie is er één die goed kan werken.

Want het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je rust te nemen. Te kijken naar wat jij nodig hebt als HSP man. Zodat jij niet bij de enkels afgeknapt raakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *