pas jezelf niet aan

HSP en aanpassen

Als er iets is waar wij hoogsensitieve mannen goed in zijn, is het wel aanpassen. Aanpassen aan de norm, aan het gemiddelde om precies te zijn. Aanpassen aan het algemene beeld van dé man.

Waarom pas je je aan en vergeet je jezelf?

Het is met name de groepsdruk die maakt dat je jezelf aanpast. Vanaf de middelbare school begint de groepsdruk vaak veel impact te krijgen in het leven van een hoogsensitieve man/jongen. Omdat een hoogsensitieve jongen per definitie anders is dan een gemiddelde puber, zal hij óf zich moeten aanpassen naar het beeld van een gemiddelde, óf zich zo veilig voelen dat hij zichzelf helemaal kan laten zien zoals hij is. Dat eerst is helaas vaak het geval.

Als je eenmaal hebt geleerd je aan te passen, zul je dit in steeds meer situaties doen. Omdat het een strategie is die veel oplevert – dat lijkt tenminste zo op het eerste gezicht. Door aanpassing val je niet op en krijg je minder ongewenste aandacht.

Hoe kun je het gevoel van groepsdruk verminderen?

Over het algemeen geldt: hoe ouder je wordt, hoe minder groepsdruk je ervaart. Dat komt deels doordat je je als je ouder wordt minder vaak en in minder groepen beweegt. Dat geldt zeker voor de introverte HSP, en in iets mindere mate voor de extraverte HSP. Je besteed vaak meer tijd en aandacht aan het gezinsleven, ten koste van sociale activiteiten. Daarnaast krijg je steeds beter door wat voor jou goed werkt en wat niet. Zodat je je omgeving daarop aanpast en uitkiest. Je gaat bijvoorbeeld niet werken in een drukke, luidruchtige omgeving waar macho gedrag de norm is.

Maar moet je dan maar wachten tot je ouder wordt en de druk minder wordt? Gelukkig niet. Je begint met het onderkennen dat je anders bent en dat je ook niet hoeft te voldoen aan het algemene beeld. Dat is stap 1. Daarna is het doen van zelfonderzoek nuttig. Wat heb je nodig om jezelf te kunnen zijn en blijven? Tot slot, als je zelfbeeld niet positief is, helpt het ook om daar wat mee te doen.

Welke gevolgen heeft het aanpassen voor je als HSP?

Er kunnen verschillende gevolgen zijn, hieronder volgt een aantal, in willekeurige volgorde:

  • Je gevoelens worden onderdrukt, wat weer als gevolg heeft dat je je niet kunt uiten zoals je zou willen.
  • Je laat je gevoelige kant niet zien, wat ervoor bijdraagt dat anderen dat ook niet doen.
  • Omdat je je verstopt, zien anderen niet altijd je talenten.
  • Je talenten worden minder ontwikkeld.
  • Minder kans op promotie.
  • Je hebt minder diepe vriendschappen dan je zou willen.

Jezelf aanpassen lijkt een nuttige strategie, maar uiteindelijk gaat het ten koste van jezelf. Als je het bij jezelf signaleert, doe er wat mee! Je bent het waard om gezien te worden!

Wil je meer hierover weten, plan een online verkenningsgesprek met ons in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *