hsp en leefstijl

HSP en leefstijl

Het is voor een HSP (High Sensitive Person) extra belangrijk om een goede leefstijl te hebben. Een goede leefstijl is voor iedereen belangrijk, waarom dan speciaal HSP? Nou wel hierom:

  • HSP zijn sneller moe dan niet-HSP
  • Een HSP is gevoeliger voor ‘middelen’
  • Een HSP raak makkelijker uit balans

Een goede leefstijl is zeker als je ouder wordt van groot belang. Wat is dan een goede leefstijl voor een HSP? En is dat dan anders dan voor een niet-HSP?

Hoe ouder hoe belangrijker je leefstijl

Ik schreef eerder al een artikel over het belang van een goede leefstijl bij het bereiken van een hogere leeftijd. En met name wel om het feit dat je weerstand lager is als je ouder wordt. En die weerstand kun je verbeteren door een  betere – lees gezondere – leefstijl. Zodat je minder snel moe bent en minder makkelijk uit balans te halen bent. Dat is wat weerstand doet.

Wat is een goede leefstijl voor HSP?

Het belangrijkste voor een HSP is dat je leert luisteren naar je lichaam. Als je moe bent, neem dan een moment voor jezelf. We hebben vaak geleerd om onszelf te ontzien. Zo van, ”O, we kunnen nog wel even doorgaan.” Maar al te vaak loopt dit gedrag uit tot veel stressklachten en soms zelfs tot een burn-out. Dus luister naar wat je lichaam je vertelt.

Pas op met middelen

Ook is het van belang op te passen met ‘middelen’. Zoals pijnstillers, alcohol, en drugs. Wij HSP zijn vaker gevoelig voor middelen, en aan de andere kant, nemen we graag meer om onszelf te verdoven. Om maar niet alles te voelen wat er op je afkomt. Dat is een gevaarlijke combinatie. Je weet vaak wel dat het niet goed is, maar we zijn vaak goed in het negeren van signalen.

Sporten werkt verslavend

Over het algemeen is het goed om te sporten, of in elk geval genoeg beweging te krijgen. Net zoals bij middelen bestaat hier de kans dat de endorfine van veel en vaak sporten verslavend werkt. Pas dus hiervoor op, dit is wat vaak speelt bij mannen.
Een gouden combinatie voor HSP is het wandelen in de natuur. Zo krijg je tegelijk beweging, en is het een goede manier om te ontprikkelen. Door stevig door te wandelen verbrand je ook veel calorieën en is dit zelfs een goede manier om af te vallen.

Eet omdat je lichaam ernaar vraagt, niet uit emotie

Vervolgens is het van belang om te onderscheiden of je honger hebt omdat je lichaam ernaar vraagt, of omdat er een emotie is die om ‘eten’ roept. Leer om alleen te eten als je lichaam er echt om vraagt. En volg jouw eigen voorkeuren. Sommige mensen hebben van nature een voorkeur voor vegetarisch. Anderen kunnen niet zonder vlees. Laat je leiden door wat jouw lichaam vraagt, niet wat de buitenwereld jou oplegt.

Blijf in balans

Een HSP raakt sneller uit balans dan een niet-HSP. Een HSP vangt sneller emoties op van een ander en ook beleeft hij zijn eigen emoties intenser. Geef die emoties de ruimte die ze nodig hebben. Door dat te doen, blijf je uiteindelijk beter in balans. Misschien lijkt dat op het moment zelf niet zo, en word je misschien verscheurd door verdriet. Door dit wel aan te gaan en te ervaren, blijven deze emoties niet ‘hangen’. Want het ervaren van deze emoties, ze door te leven en niet te negeren, zorgt voor een betere balans.

Eigenlijk zijn al deze tips ook van belang voor niet-HSP. Maar door de extra gevoeligheid van HSP is het extra van belang goed op jezelf te letten. En je klachten en dingen serieus te nemen. Omdat we onszelf geleerd hebben om aan te passen, om maar mee te kunnen met de meute, lopen we onszelf voorbij. En moeten we een stapje terug doen, om weer bij onszelf te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *