HSP en empathie

HSP en empathie: je begrijpt andere mensen snel

Een van de talenten die bij HSP vaak om de hoek komt kijken is empathie. Dat is het vermogen om je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. De meeste HSP hebben wel een bepaalde mate van empathisch vermogen, sommigen meer dan anderen. Een gevolg van die empathie, of beter gezegd een onderdeel daarvan is dat je mensen snel begrijpt. Daar wil ik in dit artikel even op ingaan, want het heeft veel voordeel, maar toch wel zeker een groot nadeel, of gevaar. Dat begrijpen is op emotioneel én cognitief niveau, dat is aan elkaar gekoppeld.

Empathie en spiegelneuronen

Even terug naar die empathie: fysiek is onderzocht dat de oorzaak hiervan spiegelneuronen zijn. En HSP hebben blijkbaar bovengemiddeld veel spiegelneuronen. Dat is wel een interessant gegeven. Het is fysiek dus herleidbaar waarom je dus zo empathisch bent, daar is dus helemaal niets zweverigs aan, en dus ook niet ingebeeld of door je opvoeding. Het zit gewoon ingebakken.

Nadeel van snel begrijpen

Maar goed, dus door die empathie begrijp je mensen snel.  Ik zal eerst beginnen met het gevaar hiervan, dan hebben we die maar gehad ;). Want het grote gevaar is dat je gaan invullen. Vaak begint het bij een emotie en vul je die aan met een gedachte erover. En juist die gedachte erover kun je fout invullen. Die emotie zit normaliter wel goed. Maar wees voorzichtig met die gedachte. Wat je kunt doen is die gedachte uit te spreken naar de ander, zodat je kunt checken of dat die gedachte ook werkelijk klopt. Dat feedback geven zal ervoor zorgen dat je hier ook beter bewust van wordt en minder makkelijk foute aannames maakt.

Voordelen van snel begrijpen

Zo, dat hebben we gehad, kunnen we eindelijk kijken naar de voordelen! Dit is echt een heel waardevol talent voor HSP. De voordelen dat je mensen snel begrijpt zijn legio, maar dit zijn wel de meest uitgesproken:

  • Je kunt samen snel schakelen. Niet alles hoeft uitgesproken te worden
  • Je krijgt snel een diepe verbinding met de ander
  • Mensen nemen je snel in vertrouwen
  • Minder fouten in de communicatie (mits je feedback vraagt)
  • Door je begrip veroordeel je anderen niet zo snel

Ben jij ook HSP en zeer empathisch? Koester dit talent dan, hiermee kun je echt een grote bijdrage maken. Privé, maar zeker ook op je werk. Bekijk hier nog meer voordelen van HSP.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *