HSP is een eigenschap die blijft

HSP is een eigenschap die blijft

De eigenschap HSP, of hoogsensitiviteit kenmerkt zich door een diepere prikkelwerking. Het is een psychologische eigenschap, een persoonlijkheidskenmerk.  In Nederland is de term hoogsensitiviteit gelijk aan hooggevoeligheid, maar in België (Vlaanderen) niet. Daar betekent hooggevoeligheid wat anders. Daar wordt het gezien als over-emotionele reactie. Het zenuwstelsel geeft aan dat het even te veel geweest is en bij veel stress kan je emotioneler reageren. Zodat je niets meer kan verdragen , en je snel kan huilen of sneller bang bent. Naast stress kan dit ook komen door trauma’s en bepaalde psychische aandoeningen als borderline en schizofrenie.

In Nederland wordt het door sommigen ook weleens zo aangehaald, maar het Vlaamse hooggevoelig staat min of meer gelijk aan het Nederlandse overgevoelig.

HSP blijf altijd bij je

Dit maakt het soms verwarrend en minder duidelijk voor HSP die willen weten wat er nu met ze aan de hand is. Daarom hier nogmaals, in Nederland beschouwen we HSP = hoogsensitiviteit  = hooggevoeligheid.

Doordat dit verschil soms aangehaald wordt is het niet altijd duidelijk dat HSP een eigenschap is die blijft. Altijd aanwezig is. Het niet verdwijnt en het nooit bij je weg gaat. Je kunt er misschien in je leven soms meer, soms minder last van hebben, maar de eigenschap blijft. Jij blijft altijd die persoon die wat meer afwachtend is, meer nadenkt, creatief is, noem maar op.

Dus het wordt niet ‘minder’ of ‘meer’ na verloop van tijd. Wat wel verandert is de manier hoe jíj ermee omgaat. Of je manieren hebt om bijvoorbeeld beter met die overprikkeling om te gaan. Of beter voor jezelf zorgt als HSP (denk dan bv. aan de hersteltijd).

HSP en ouder worden

Als je ouder wordt, lijkt het er soms wel op dat je meer sensitief wordt, of er soms meer last van lijkt te hebben. Maar wat hier ook meespeelt is dat wanneer je ouder wordt ook je fysieke belastbaarheid omlaag gaat. Je conditie gaat heel geleidelijk achteruit, daardoor lijkt het alsof je HSP eigenschap ‘erger’ wordt. Maar dat erger worden is maar een beeld. Want door goed voor jezelf te zorgen, hoeft het niet erg te zijn. Want HSP is in wezen een heel mooie eigenschap, met heel veel positieve aspecten. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *