Als HSP in de groep

Als HSP in de groep

In een groep functioneer je vaak anders dan wanneer je alleen bent. Je bent anders als je alleen bent. Als je jong bent leer je vaak een bepaalde strategie aan om je te handhaven in een groep. Zeker als je hooggevoelig bent, heb je meestal wel een strategie gebruikt. Omdat je anders bent dan de anderen in de groep. Anders dan de meerderheid. En je wilt niet uit de toon vallen, maar deelnemen aan zo’n groep. Er deel van uitmaken. Of het nu gaat om een voetbalteam, je collega’s, of je klasgenootjes.

Om hiermee om te gaan, maak je dus gebruik van een bepaalde strategie. Een strategie die je meestal onbewust kiest, omdat die voor je werkt, en op dat moment het best past. Het kost jou minder energie.

Strategieën die vaak gebruikt worden

Die strategieën zijn oa.:

  • Stil

Je wordt stil in een groep, je zegt alleen wat als je wat gevraagd wordt. Uit jezelf zeg je heel weinig.

  • Agressief

Door je agressief op te stellen, voorkom je dan anderen je gaan ‘aanvallen’.

  • Humor

Je ridiculiseert alles, maakt van alles een grap. Het bijkomende punt is dat niemand je meer serieus neemt.

  • Overscheeuwen

Je overschreeuwt jezelf door hard te praten, je aandacht te vestigen op dingen die je niet kunnen raken. Dingen die te dichtbij komen die negeer je of wil je niet zien.

Als HSP in de groep

Maar goed, je wordt ouder en dan merk je waarschijnlijk niet eens meer dat je zo’n strategie gebruikt. Het is een tweede natuur geworden.

Het is om meerdere redenen jammer dat je zo’n strategie nodig had in het verleden, maar geweest is geweest. Nu is deze toch echt niet meer nodig. En mag je jezelf laten zien in de groep. Want dat hebben eigenlijk al die bovengenoemde strategieën gemeen: je verstopt jezelf. En je houd jezelf in.

HSP: laat jezelf zien

Net als bij een ‘coming out’, mag ook jij uit de kast komen door te laten zien wie jij nu werkelijk bent. Die oude strategieën zijn echt niet meer nodig. Kies de groep die je past. Verlaat de groep die niet voor je werkt.  Door te laten zien wie je nu echt bent, krijg je veel meer verbinding met de anderen uit de groep. Laat de oude patronen los. Het maakt je vrij en gaat je heel veel brengen. Je mag zijn wie je bent.

Welke strategie gebruikte jij in de groep?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *