hsp en hersteltijd

HSP en hersteltijd

Een hoogsensitief persoon, oftewel een HSP, is per definitie prikkelgevoelig. Prikkels komen intenser binnen. Daarom is het ook erg belangrijk om te ontprikkelen, wanneer we (te) veel prikkel hebben gehad. Deze hersteltijd is ontzettend belangrijk voor hooggevoelige personen.

Het is belangrijk deze hersteltijd ook te nemen. De ruimte te nemen om te ontprikkelen. Als je dat niet (genoeg) doet, dan kan dat gevolgen hebben, en zelfs bijdragen bij een burn-out. Daarom is het van belang om die hersteltijd te nemen, te claimen zelfs.

HSP in balans

De ene HSP is de andere niet, ieder heeft zijn of haar eigen vorm. De één verdraagt prikkels iets beter, een ander heeft soms ook meer prikkel nodig – zoals een High Sensation Seeker (HSP-HSS). Elke HSP heeft een eigen balans waar hij/zij goed functioneert. Dat er niet te veel en niet te weinig prikkels zijn. Het verschilt wel per dag, per uur, wat die balans precies is. Dat is de belastbaarheid, het is een golfbeweging die meebeweegt met de tijd. Als je belastbaarheid op een gegeven moment niet zo hoog is, en je ervaart wel veel prikkels, zul je extra hersteltijd moeten inlassen.

Verschil hersteltijd HSP mannen en vrouwen

Er is naar mijn mening een groot verschil in het claimen van hersteltijd tussen mannen en vrouwen. Mannen – en dit is natuurlijk een generalisatie, die niet altijd opgaat – zijn een stuk beter in het claimen daarvan. Ik zie vaak dat mannen die tijd wel voor zichzelf nemen. Door bijvoorbeeld een hobby te kiezen waar ‘automatisch’ ruimte in zit voor herstel. Neem bijvoorbeeld vissen: een man gaat soms uit vissen. Wat eigenlijk een prachtige manier is om te ontprikkelen. Een andere hobby is het bespelen van een muziekinstrument. Het zijn vaker mannen die dit soort hobby’s beoefenen.

Voor een vrouw is het vaker niet zo gemakkelijk om tijd voor zichzelf te claimen. Zeker in geval van een gezinssituatie. En als ze dan wel tijd voor zichzelf nemen, is het vaak ook nog in een bepaalde sociale setting. Zoals een saunabezoek, dat als gevolg heeft dat het wel ontspant, maar eigenlijk niet genoeg ontprikkelt. Een vrouw ontzegt zichzelf helaas vaak de hersteltijd.

Mannen lopen minder vaak tegen overprikkeling aan

Dit is ook een van de redenen waarom mannen minder vaak aan de bel trekken met klachten gerelateerd aan hoogsensitiviteit, omdat ze meer hersteltijd claimen, en ze daarom ook minder last hebben van overprikkeling. En dat draagt bij aan het feit dat mannen zich vaak niet bewust zijn van hun hoogsensitiviteit.

Mannen lopen dan weer vaker tegen andere dingen aan, zoals een negatief zelfbeeld. Dat dan weer wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *