Je weet misschien dat je hoogsensitief bent, maar je beseft het niet

Ik (Arnold)weet al enige jaren dat ik hoogsensitief ben. Ooit had een therapeute mij de tip gegeven om een boek daarover te lezen. Omdat ik wel poog te luisteren als mensen mij goede raad geven, heb ik een boek geleend uit de bibliotheek en met veel interesse gelezen. Ik weet niet meer welk boek het precies was, en ik kon mij wel identificeren met een aantal dingen, maar een heel aantal ook niet.  Ik wist het niet zeker, ik vermoedde het wel, maar twijfelde toch. Zo bleef ik jaren in onzekerheid en had hoogsensitiviteit voor mij niet echt een plaats.
Jaren later kreeg ik een tip om het boek van Tom Falkenstein te lezen: Hoogsensitieve Mannen. Door de dingen die ik daarin las kon ik het voor het eerst goed plaatsen in mijn leven. Ik kon zien wat voor impact het in mijn leven heeft gehad, en nog steeds heeft. De keuzes die ik maakte, bijvoorbeeld voor scholen en werk, stonden in direct verband hiermee.

Wat ik miste om HSP te herkennen bij mezelf

Omdat ik wel heel gevoelig ben, maar niet voor alles, kon ik het niet goed relateren. Ik heb geen last van hard geluiden (heb juist de radio graag *hard* aan) en ben ook goed met veranderende omstandigheden, om maar een paar voorbeelden te geven.
Ook het gevoel van overprikkeld zijn was voor mij te abstract en herkende ik niet. Ik kon niet het niet goed plaatsen, hoe werkte dat dan?
En ik kon er – behalve met mijn vrouw – niet over praten met andere mensen, met name mannen niet. Ik vond het een lastig onderwerp om met andere mannen te bespreken.

Het kwartje valt

Wat het boek van Falkenstein voor mij vooral betekende was het lezen van de verhalen van de andere mannen die erin stonden. De herkenbaarheid daarvan was groot. Ik las nu concreter over wat het overprikkeld zijn betekende, hoe dat in de praktijk uitwerkte. En ik had het dus ook! Al heel mijn leven. Ik wist er alleen nooit een naam aan te geven. Waarom ik mij in de schoolkantine zo raar voelde in de lunchpauze wanneer iedereen bij elkaar zat. Maar niemand anders leek het te voelen, iedereen ging gewoon door alsof er niets aan de hand was.
Het kwartje viel en beetje bij beetje werd me steeds duidelijker dat het hoogsensitief zijn overal in doorwerkt.

Daarom is het voor hoogsensitieve personen een must om te herkennen dat je het bent. Het is een eigenschap die soms lastig is (met name ook voor mannen zoals je elders op deze site kunt lezen), maar waar je ook je voordeel mee kunt doen. Doe de Hoogsensitiviteitstest om je een idee te geven waar jij staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *