HSP staat los van seksuele voorkeur

HSP staat los van seksuele voorkeur

“Ik moet haast wel homo zijn, ik ben zo anders dan andere mannen.” Dat is een gedachte die in het verleden wel eens in me opkwam. En ik ben niet de enige, die dat dacht. Het nummer “Same love” van de Amerikaanse rapper Macklemore begint bijvoorbeeld met de volgende regels:

When I was in the 3rd grade I thought that I was gay ‘cause I could draw,
My uncle was and I kept my room straight
I told my mom, tears rushing down my face, she’s like,
“Ben you’ve loved girls since before pre-K”
Trippin’, yeah, I guess she had a point, didn’t she?
A bunch of stereotypes all in my head
I remember doing the math like “Yeah, I’m good a little league”
A pre-conceived idea of what it all meant
For those who like the same sex had the characteristics

Een supermooi begin van dit geweldige nummer (beluister het op Youtube!). Wat ik ermee wil zeggen is dat eigenschappen van mannen, die gerelateerd zijn aan HSP, gezien worden als feminien. Maar dat die eigenschap helemaal losstaat van seksuele voorkeur. We hebben alleen stereotypen in ons hoofd, in onze cultuur ingebakken.

Onderzoek naar HSP sekse en voorkeur

Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken geweest naar de eigenschap HSP. Onderzoek bij mensen en dieren. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat er bij alle (hogere) dierensoorten ook ongeveer een groep is van 20% die extra gevoelig zijn ten opzichte van de meerderheid, ongeveer gelijk aan hoe het bij mensen zit. Maar naar het onderwerp seksuele voorkeur en HSP is er nog niet veel onderzoek geweest. HSP autoriteit Elaine Aron geeft wel aan dat er onder homoseksuele mannen niet een hoger percentage HSP is dan heteroseksuele mannen, zie bv. dit artikel. Alles wijst erop dat die 20% toch een soort universele verhouding is om als soort te overleven.

Dus om kort te zijn: 20% van de mensen zijn hoogsensitief en 20% van de mannen zijn hoogsensitief. En 20% van de homoseksuele mannen zijn hoogsensitief. En dus ook 20% van de heteroseksuele mannen zijn hoogsensitief.

Het zijn stereotypen

Zoals Macklemore schrijft: het zijn de stereotypen in ons hoofd. Een man moet “tough” zijn. Dit is iets waar ik me voor inzet om te veranderen. Die cultuuromslag. Een man mag huilen, mag voor de kinderen zorgen, mag netjes zijn, voor een man kan het ook teveel worden. Ongeacht seksuele voorkeur dus. Doe met ons mee en samen gaan we ervoor zorgen dat die stereotypen verdwijnen. Schrijf bijvoorbeeld zelf een blog voor dit platform (neem contact op), of meld je aan voor een HSP mannencirkel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *