Waarom HSP goed kunnen luisteren

Waarom kunnen HSP zo goed luisteren?

Een van de dingen die HSP (HoogSensitieve Personen) vaak goed kunnen is luisteren. Luisteren naar wat iemand écht te vertellen heeft. Dit is een talent wat je als HSP goed bewust kunt inzetten in je baan of dagelijks leven. Het is één van de voordelen die je ondervindt als HSP. En dit geldt voor mannen als wel vrouwen.

Dit is waarom HSP zo goed kunnen luisteren

De reden waarom hoogsensitieve personen zo goed kunnen luisteren ligt met name in het empathisch vermogen van de HSP. Daar bedoel ik mee dat je als HSP heel veel signalen opvangt van de zender, dus degene die vertelt. Daar hoef je geen moeite voor te doen, dit gaat automatisch, onbewust zelfs. Dat kunnen signalen zijn als intonatie van de stem, een bepaalde oogopslag of aarzelende houding.

Door die signalen vragen HSP vaak door – als de gelegenheid ervoor is –  totdat ze bij iets komen waar de zender echt mee zit, of worstelt. Dit is de kern van het talent dat zo tot uiting kan komen.

HSP als leugendetector?

Een HSP vangt dus op wanneer iemand iets anders vertelt dan uit z’n verhaal blijkt. Dit lijkt heel leugendetector-achtig, maar dat is het niet. Het gaat meer in de lijn van wanneer de zender een blij, positief verhaal vertelt, maar signalen uitzendt dit daar niet in overeenstemming mee zijn. Nee, een HSP is zeker geen leugendetector. Ik denk juist in tegendeel. Als iemand een leugen vertelt, zal een HSP dat lang niet altijd herkennen. Een HSP is juist meer geneigd de zender te geloven en mee te gaan in zijn/haar verhaal, door juist die  empathische bril.

Hoe je dit kunt inzetten

Je kunt het dus niet inzetten als leugendetector. Maar je kunt het zoeken in het oppikken van die signalen die een verteller uitzendt en hier iets mee doen. Dus verder hierop ingaan om te zien waar de verteller echt mee bezig is, hoe hij/zij echt over iets denkt. Dit hoef je niet direct met degene te bespreken, maar dat kun je ook op een later moment doen, wanneer er een betere gelegenheid voor is. Als je dit doet, zal je zien dat je meer diepere verbindingen krijgt met mensen. Omdat je bereidt bent door te vragen. Dieper te gaan dan wat er aan de oppervlakte ligt.

Hiervoor is het belangrijk dat je als HSP goed in je vel zit zodat je ook de signalen goed ontvangt. Als dit niet zo is, kan dat als een stoorzender werken, zodat signalen niet helder of zelfs verstoord binnenkomen. Dus is het belangrijk om ruimte te geven aan je sensitiviteit, zodat deze vrij baan krijgt.

Wil je meer tips over o.a. de voordelen van HSP? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *