presteren onder druk

Presteren onder druk

Eén kenmerk die je als gevolg van het temperament Hoogsensitiviteit kunt hebben en waar je soms echt hinder van kunt ondervinden is dat je minder goed kunt presteren onder druk. Niet elke HSP (Hoogsensitief Persoon) heeft daar last van, of ondervindt dit probleem, maar voor velen geldt dit wel als serieus issue. Ook kan het zijn dat het wel bij je speelt, maar dat je het niet herkent, omdat het zo’n onderdeel is geworden van wie je bent en hoe je doet.  Met andere woorden, dat het zo’n deel uitmaakt van je identiteit dat het niet meer los van je te zien is.

Werkstress

In verschillende werksituaties heb ik gemerkt dat ik onder druk niet tot bloei kom om het maar eens eufemistisch te zeggen. Als er van mij iets verwacht werd door met name een leidinggevende en wanneer er ook nog eens een te krappe deadline op zat, schoot ik nogal eens in de stress. Die stress geeft soms wel vleugels, ik kan dan sneller werken dan normaal, maar heeft als nadeel dat ik ook sneller fouten maak. Het is ook de verhouding, hoeveelheid stress, en hoeveelheid druk. Als de druk te groot is, kan ik juist helemaal niet helder meer denken. Als de druk net goed is, kan ik juist helderder denken dan normaal.

Spelletjes

Ook merkte ik bij mezelf op dat het zelfs in spelletjes meespeelt. In spellen zoals 30 Seconds, waar je op basis van tijd antwoorden moet geven merkte ik van mezelf op dat ik hier echt last van had. Soms blokkeerde ik gewoon helemaal en wist het niet meer. Soms kreeg ik zelfs bijna een blackout en kon ik geen enkel antwoord verzinnen.

Het stresshormoon cortisol

Deze gevolgen worden veroorzaakt door het hormoon cortisol. Door de juiste hoeveelheid stress maakt je lichaam cortisol aan, dat ervoor zorgt dat je snel kunt handelen, om te vechten of vluchten. Dat is van oudsher de reactie van je lichaam op stress en/of gevaar.

Omdat deze stress mentaal is en niet fysiek tot uiting komt, kan dit zich opstapelen in je lichaam en er zo een overschot ontstaan. Dit is een van de redenen dat slapen erg belangrijk is voor een HSP, dit is namelijk de beste manier om dit overschot te verlagen.

Hoe werkt het bij jou?

Als je dit (deels) herkent is het goed hier even stil bij te staan en je af te vragen in welke situaties jij dit ondervindt. Wanneer heb jij last van verlammende stress? Hoe ga je ermee om, en wat vind je van jezelf als je dit ervaart? Geef je jezelf de ruimte om te falen, of moet je per se presteren? Dit zijn vragen om je bewust te maken hoe jouw proces werkt.

Hoogsensitieve mannen en presteren

Met name die laatste vraag wil nog wel eens bij hoogsensitieve mannen spelen. Geef je jezelf de ruimte om te falen? Het is een bekend feit dat veel hoogsensitieve mannen faalangstig zijn. Probeer jezelf de ruimte te geven om te falen. Het is niet erg als je faalt, probeer het gewoon een volgende keer beter te doen. Er komt altijd wel een volgende keer, ook al zie je die op het moment soms niet.

Advies presteren onder druk

Goed, veel slapen dus, dat helpt voor je cortisolniveau. Daarnaast is het goed om op het moment dat je de stress ervaart een meditatiemoment te doen. Dat kan een ademhalingsoefening zijn of gewoon even bewust worden van je lichaam en je omgeving. Dit is een simpele oefening dat je gewoon op je werk kunt doen, zonder dat iemand het ziet of doorheeft.

Erg belangrijk is echter dat je inziet dat je soms minder presteert onder (tijds)druk. Maar dat dat niet altijd een probleem hoeft te zijn. De kans is groot dat je er zelf een te groot probleem van maakt, terwijl anderen dat niet eens zien. Sta jezelf toe om niet perfect te willen zijn. Sta jezelf toe om fouten te maken.

Wil je meer weten over presteren onder druk of met iemand erover praten, vraag hier een verkenningsgesprek aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *