Spreken is zilver en zwijgen is goud…. of toch niet altijd?

Spreken is zilver en zwijgen is goud…. of toch niet altijd?

Ik las ergens een column in een krant over spreken en zwijgen tijdens een teamoverleg en ik weet zeker dat veel mensen daar wat in herkennen. Ik wil daar graag op aanhaken.

Wie kent dat niet; in een  of training zijn er eigenlijk maar een aantal voornamelijk aan het woord.

Is dat nu omdat de anderen geen mening hebben of niets hebben te vertellen?

Ik denk het niet.

Uit eigen ervaring weet ik dat ik tijdens een teamoverleg of training eerst moet nadenken over een vraag alvorens ik wat roep. Zo noem ik dat maar even. Ik wil de vraag goed op mij laten inwerken, gedegen nadenken over de voor- en nadelen. Dat lijkt mij niet meer dan normaal want praten om te praten lijkt mij niet zinvol. Overal een plasje over willen doen om jezelf te laten horen vind ik ook tijdverspilling.

Gemiste kans op een fris, overdacht antwoord.

Maar wat gebeurt er dan vaak? Ja, u raadt het al, een extraverte persoonlijkheid neemt alle tijd in beslag om de vraag te beantwoorden. Normaal gesproken geeft dat de introverte persoonlijkheid nog even gelegenheid om goed over de vraag na te denken en ook nog eens te luisteren naar de persoon die aan het woord is, maar ja, dan is vaak het volgende onderwerp al weer aan de beurt en heb jij niet wat kunnen zeggen of je moet heel demonstratief je hand opsteken en nog even kort een aanvulling geven of zoiets. Jammer! Gemiste kans op een fris, overdacht antwoord.

Ik heb menig teamleider, projectleider of cursustrainer aangesproken op het feit dat hij diegene is die daar op hoort letten. Dat hij diegene is de extraverte persoon iets mag intomen en de introverte persoon iets meer ruimte mag bieden en eventueel expliciet mag vragen om zijn mening. Tegelijkertijd zou de introverte persoon af en toe iets assertiever mogen, proberen te zijn, al ligt dat niet in zijn/haar aard, om toch zijn mening te laten tellen.

Extravert of introvert, ze zijn er gewoon!

Extravert of introvert, ze zijn er gewoon. Persoonlijkheid kenmerken. All over the world. De verschillen moeten er ook zijn. Dat maakt het leven zo mooi. Dat maakt een team zo mooi. Maar we moeten wel de verschillen kennen en waarderen. We leven nu eenmaal in een op extraverte mensen gerichte maatschappij, echter is dat geen excuus om niet naar alle mensen te luisteren.

Extraverte persoonlijkheden denken tijdens het praten en introverten denken vóór ze praten. Een groot verschil. Ze hebben beiden even veel te zeggen, maar zijn echt verschillend in de manier hoe ze dat doen.

Maar je begrijpt dat je als introvert wel de ruimte moet krijgen óm wat te zeggen.

Introverte mensen heb je in verschillende vormen. De een wat meer dan de ander. En je kunt ook nog wel wat assertiviteit bijleren, maar een groot talent heb je daar nou eenmaal niet voor.

Introverte mensen hebben ook vaak nog de eigenschap bescheidenheid. Luisteren naar de ander, de ander voor laten, jezelf niet perse willen laten zien enz.

Wat niet oke is..

Wat je moet voorkomen dat je tijdens de pauze of bij het koffie apparaat je frustraties en meningen gaat spuien want dat is écht niet oké. Dat zijn ook vaak niet de introverte of extraverte mensen maar meer de mensen die uit frustratie de kaken stijf op elkaar houden. Dán is zwijgen géén goud.

Je zegt het op het moment dat er om wordt gevraagd of je zegt het niet. Punt.

Herken je jezelf als introvert of als introverte hsp? Vraag gerust een vrijblijvend en gratis kennismaking aan bij Arnold of Wilko.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *