de hsp man

De HSP man bestaat niet

Een klinkende titel, toch? De HSP man bestaat niet. Wat bedoelen we daarmee? Er zijn toch genoeg mannen die hoogsensitief, dus HSP zijn? Een kleine beschouwing…

We willen op dit platform de HSP man ten dienste zijn. Ten eerste om te helpen zichzelf te accepteren en goed voor zichzelf te zorgen. Ten tweede willen we een ander beeld geven van het begrip mannelijkheid, met ook ruimte voor sensitiviteit. Maar wanneer ben je HSP en wie is die HSP man nu eigenlijk? En met hoevelen zijn ze?

Wanneer ben je HSP

Wanneer ben je nu HSP, en wie bepaalt dat? Als je een HSP test gedaan hebt – bijvoorbeeld de HSP test op deze site, of deze van hoogsensitief.nl – en de uitkomst is positief. Of de uitkomst is heel waarschijnlijk. Ben je het dan? Of moet je eerst naar een psycholoog die je het label opplakt?
Om hier direct een antwoord op te geven: je bepaalt het zelf. Omdat het een eigenschap is en geen stoornis e.d. Want als je dit weet, geeft het jou handvaten om om te gaan met deze eigenschap. Door zelfonderzoek te doen, in combinatie met kennis over HSP kan dit helpen om een betere man te worden. Een betere man voor je naasten, maar vooral ook voor jezelf.

Hoeveel HSP mannen zijn er?

Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief. Dat is een gemiddelde en geldt voor de hele populatie, ongeacht man of vrouw. Dus ook 20% van de mannen is hoogsensitief. Als ik de cijfers van het CBS erbij neem (van 2018, dus anno 2021 is het gestegen), dan zien we dat er 8,5 miljoen mannen in Nederland zijn. Als we kinderen / tieners uitsluiten, komen we op 6,5 miljoen mannen. Als je daar dus 20% van neemt, kom je op 1,3 miljoen mannen. Dus er zijn ongeveer 1,3 miljoen HSP mannen in Nederland. Dat zijn er heel veel.

Wie is die HSP man eigenlijk

Dit grote aantal zegt het eigenlijk ook al wel: de HSP man bestaat niet. Elke hoogsensitieve man heeft eigen combinaties van karaktereigenschappen, ook in relatie met HSP dat hem uniek maakt. Er zijn wel overeenkomsten, maar de overeenkomst die echt bij iedereen geldt is die diepgaandere verwerking van prikkels. Hoe zich dat dan weer uit is bij iedereen verschillend. Daarom is het belangrijk dat HSP mannen zelfonderzoek doen hoe HSP zich bij hen uit. Maar het begint bij herkenning van HSP bij jezelf, dat is stap één.

As je denkt dat je zelf HSP bent, of je kent mensen van wie je vermoedt dat ze hoogsensitief zijn, een HSP test is het begin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *