mijn gevoeligheid

Mijn gevoeligheid

Dit is een persoonlijk verhaal waar ik (Arnold) iets vertel over mijn gevoeligheid. Want elke HSP heeft zijn of haar eigen unieke samenstelling waar hij/zij gevoelig voor is. In het proces waar ik HSP leerde ontdekken en hoe dat bij mij werkt heb ik dit gaandeweg ondervonden. Als je ontdekt dat je HSP bent kan dat namelijk een begin zijn van een proces dat echt wel een tijdje duurt. Omdat dingen op z’n plek vallen. Omdat naar verloop van tijd steeds meer dingen samenvallen. Het duidelijk wordt hoe het bij jou zit en hoe dat in het verleden verlopen is. Bij mij is dat proces al een tijd geleden begonnen, maar ik heb nog steeds dat ik af en toe dingen tegenkom, waarbij het een aanwijsbare verklaring is dat het met HSP te maken heeft.

Mijn gevoel(igheid)

Tja, een persoonlijk verhaal dus. Blootgeven. Dat heeft ook wel  – met een knipoog  – te maken met waar deels mijn gevoeligheid ligt. Ik ben best gevoelig voor met name licht en geluid (reuk en smaak wat minder), maar mijn extra gevoeligheid zit in het voelen. En in mijn geval is voelen dan echt met de huid.

Een paar voorbeelden. Mijn baard kan niet te lang worden of het jeukt als een gek. Ze zeggen dan: even doorzetten, maar bij mij blijft het irriteren. Een week of twee gaat nog wel. Maar dan wordt het echt kriebelig. En helemaal in de zomer, nog meer dan de winter.

Ook kan ik niet tegen teenslippers, die heb ik als kind al niet goed kunnen verdragen, maar toch moest ik ze wel aan. Nu kan ik gelukkig zelf kiezen en draag ze dus nooit. Het gevoel dat er iets tussen mijn tenen zit kan ik gewoon niet hebben.

Afwijken van de rest

Nog een voorbeeld: ik kan niet tegen kietelen, met name onder m’n voeten. Onder de oksels gaat wat beter. Ik dacht dat het te maken had met niet goed geaard zijn of teveel in het hoofd zitten. Maar het is gewoon mijn eigenschap. Wel een punt is: ik zei in het verleden tegen mezelf dat ik iets fout doe (niet goed geaard zijn). Wat al snel gebeurt als je afwijkt van het gemiddelde. Maar het zit gewoon in de eigenschap HSP die op deze manier bij mij tot uiting komt.

Als laatste kan ik niet goed sieraden om mijn handen of polsen meer verdragen. Als kind / jongere ging dat beter, ik hield van leuke horloges. Maar op een gegeven moment had ik een tijdje geen horloge meer gedragen, en daarna kon ik het niet meer verdragen om iets om mijn pols te hebben. Ik voel het constant en ervaar het als irritant. Het heeft ook wel met ouder worden te maken, want hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger.

Door deze uitingen te koppelen aan mijn vorm van HSP heb ik het voor mezelf beter een plek kunnen geven. Ik weet waar het vandaan komt en dat dat oké is. Ik heb ook niet de aandrang meer om  – even de tanden op elkaar – en door, maar juist die acceptatie dat ik zo in elkaar steek geeft rust.

Voordelen van deze gevoeligheid

Ik heb eigenlijk nog niet heel veel voordelen ontdekt.  Maar dat komt wellicht ook door een blinde vlek. Wat voor mij gewoon is, is dat voor een ander niet. Ik kan wel één écht voordeel noemen. Ik wandel nogal veel en graag, ook in het bos. Zo loop ik daar ook wel met korte broek, maar toch heb ik eigenlijk geen last van teken (ehm, even afkloppen). Dat komt omdat ik het direct voel als er een teek op mijn been kruipt en ik deze er al afhaal voordat deze zich vastbijt.

Door mijn gevoeligheid in kaart te hebben, weet ik ook waarom ik soms anders ben dan anderen. En kan het daardoor beter accepteren. Want ik kan het niet veranderen, die gevoeligheid zal altijd een deel van me blijven wat ik ook doe. Soms is het lastig, maar omdat je het weet hou je er rekening mee en zul je niet zo snel dingen doen die niet bij je passen.

Wil jij ook delen waar jouw gevoeligheid ligt? Stuur ons een mailtje met je verhaal en dan kijken we of het past op onze website. Hoe meer verhalen, hoe meer we van elkaar kunnen leren. En dat is een belangrijke missie van dit platform.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *