Je ben een geweldige man als HSP

Je bent een geweldige man als HSP

Je kunt een geweldige man zijn ook al heb je het gevoel dat je geen standaard man bent. Dat is een boodschap die ik graag wil uitdragen naar HSP mannen. Het is namelijk een feit dat hoogsensitieve mannen anders zijn dan minder sensitieve mannen. Dat anders zijn, werkt voor elke HSP man weer anders door. Want bij iedereen werkt HSP net weer even iets anders en ook is de opvoeding van grote invloed.

Daarom is herkenning van de HSP eigenschap bij jezelf enorm belangrijk, wat voor invloed heeft hoogsensitiviteit in jouw leven (gehad) en hoe werkt het door in je zelfbeeld. Want met name mannen hebben daar toch vaak mee te maken.

Mijn verhaal als man

Ik kan het best over mezelf vertelling, hoe dat bij mij werkte. Ik was als kind gevoelig en zo zag ik mezelf altijd al wel. Eén uiting daarvan was bijvoorbeeld dat ik al snel moest huilen, bijvoorbeeld als er in mijn ogen onrecht gebeurde. Dat was een van de redenen dat anderen mij zagen als een ‘watje’ en dat ik maar wat sterker moest zijn. Ook zat ik op de middelbare school niet goed op mijn plek, omdat ik in een klas zat waar de meest andere jongens niet zo gevoelig waren. Dat paste niet goed en ik merkte dat ik in sommige gevallen eigenlijk meer aansluiting met meisjes had. Dit heeft eigenlijk mijn hele leven doorgespeeld. De aansluiting met mannen was soms wel beter, maar dat waren dan (achteraf gezien) ook wel meer gevoelige mannen.

Mijn zelfbeeld na mijn jeugd was in dit opzicht niet zo positief. Ik vond mezelf geen echte man. Ook al was ik getrouwd met een vrouw, ik voelde me niet een echte man. Als stel waren en zijn we dan ook geen doorsnee paar. Mijn vrouw is bijvoorbeeld beter in ruimtelijk inzicht en plannen, terwijl ik meer de sociale contacten onderhoud, dus soms is de kenmerkende man/vrouw rolverdeling bij ons wat omgedraaid.

Pas toen ik ontdekte wat hoogsensitiviteit betekende voor mij kon ik zien wat dat betekende voor mij als man. En toen ik dat kon zien, zag ik mezelf voor het eerst als echte man. Geen standaard man, dat niet, maar wel echte een man. Met eigenschappen die er ook toe doen, ook als is het niet volgens de geijkte norm. Ik voel bijvoorbeeld andere mensen goed aan, dat is toch best handig in veel situaties!

HSP is een enorme verrijking als man

De eigenschap hoogsensitiviteit is juist een enorme verrijking voor het man-beeld. We zijn niet allemaal gelijk, en dat is juist zo mooi. Soms heeft een maatschappij het één, soms het ander nodig. Gelukkig heeft er in onze postmoderne tijd sowieso een kentering plaatsgevonden in de traditionele man-vrouw waarden en ook het beeld van de man is wat dat betreft meer op losse schroeven komen te staan. Maar: we zijn er nog lang niet en met name in de “harde” beroepen is er nog veel werk te doen.

Dus laat je niet door anderen vertellen dat je niet goed / hard genoeg bent. De wereld is al hard genoeg, er mag juist meer zachtheid in de wereld gebracht worden. Ik snap dat het in situaties en/of beroepen soms echt lastig is om die zachte kant te laten zien. Soms kan dat ook echt niet, maar je kunt het wel proberen. En wanneer je dat doet, als je dat inbrengt, kan het je ook veel brengen. Er is wat moed voor nodig, maar geloof me: het is het waard. Omdat jij als hooggevoelige man het waard bent om zo gezien te worden.

Als je vermoedt dat je ook een hoogsensitieve man bent, verdiep je dan in de materie. Het helpt jou verder om te ontdekken waar je staat en hoe je in elkaar steekt. Om weer een stukje van de puzzel te leggen. Lees er boeken over (zie onze boekentips) of meld je aan voor de mannencirkel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *