Maak je niet druk over wat anderen van je verwachten als man

Als man zijnde wordt er in de hedendaagse samenleving best veel verwacht van je. Dat legt een bepaalde druk op je, wat maakt dat je misschien niet helemaal laat zien wie je nu echt bent. Dat je wellicht een masker op hebt, dat je alleen af hebt in huiselijke kringen. Soms kan het masker zo vastgeklonken zijn, dat het zelfs in huiselijke kring niet afgaat en je zelf denkt dat je dit masker bent. Je denkt misschien: als (blanke) man heb ik veel privileges ten opzichte van andere groepen. Met andere woorden: je wilt niet klagen.  Echter, als je een hoogsensitieve man bent, behoor je wel tot een minderheidsgroep, en kan jouw eigenheid wel in het gedrang komen.

Aan welk beeld moet de hedendaagse man aan voldoen?

Even in willekeurige volgorde een opsomming, je moet:

  • sportief zijn
  • stoer zijn
  • sterk zijn,  spierballen hebben
  • tegen een stootje kunnen
  • je gezin kunnen onderhouden (er is nog steeds een vrij grote groep dat zo denkt)
  • je emoties soms wel, soms niet laten zien
  • goed kunnen luisteren
  • veel humor hebben
  • modebewust zijn

Dit is een lijst, met soms tegenstrijdigheden. Nu kun je natuurlijk wel in de ene situatie dit laten zien, en in de andere dát. Maar je kunt er best druk mee zijn om te voldoen aan het ideale plaatje. Zeker als je hoogsensitief bent, is het een opgave om aan het beeld te voldoen.

Je kunt nooit voldoen aan het beeld van anderen

Wat je ook doet of probeert, je kunt nooit helemaal voldoen aan het beeld van anderen. Geef het daarom op, het is zinloos om dit te proberen vol te houden. Veel belangrijker is om een beeld te krijgen wie jij bent en dat te laten zien. Als je wat ouder wordt is het wellicht makkelijker te doen dan wanneer je nog jonger bent en meer de sociale druk ervaart van een vriendengroep of sportclub. Maar des te eerder je hiermee begint, hoe meer het je brengt. Het jezelf kunnen zijn – in de meeste situaties – is een teken van kracht. Wees jezelf, dan ben je ook altijd een heel mooi voorbeeld voor anderen.

Vraag jezelf af: waarom wil ik voldoen aan dat beeld?

Het is erg zinvol hier goed over na te denken, wat is op jou van toepassing? Wil je eraan voldoen uit angst? Dat je buiten de groep komt te liggen en anderen niet meer naar je omkijken? Dat je ermee gepest zult gaan worden? Angst is een slecht kompas, dat je niet verder brengt. Doe gewoon wat goed voelt, dát is je kompas. Je gevoel is leidend. In de ene situatie kun je wat meer laten zien dan de andere. Wees niet te streng voor jezelf, maar begin met kleine stapjes. Licht het masker soms een klein beetje op. En neem jezelf niet kwalijk als het een keer niet lukt. Niemand is perfect.
Als je als man hoogsensitief bent zul je hier meer tegenaanlopen dan mannen die niet hoogsensitief zijn. Wil je erover praten, meld je dan aan voor de HS Mannencirkel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *