HPS proces

HSP proces

Waarom is het toch zo belangrijk te weten dat je HSP bent? Dat was een vraag die ik wel eens hoor. Ja, natuurlijk is dat belangrijk denk ik dan als eerste. Maar waarom dan precies? En ook als man zijnde?

Het ligt er wel een beetje aan, wat is je situatie, je achtergrond… Ben je gezien in je jeugd, je opvoeding, en heb je je veel moeten aanpassen? Want hoe meer je je hebt moeten aanpassen, hoe groter de winst te weten dat je HSP bent. Als je weet dat je HSP bent kan er een proces beginnen. Het proces van jezelf beter leren kennen en situaties die je – in het verleden – meemaakte in een nieuw licht bezien. Het licht van HSP.

Waarom moet je weten dat je een hoogsensitieve man bent?

Dat geldt zeker ook als man. Er zijn net zoveel mannelijke HSP dan vrouwelijke HSP.  De meeste mannen zijn zich echter nog onbewust van hun hoogsensitiviteit. En doordat het onbewust is, lopen ze vaak in het dagelijkse leven onnodig tegen dingen aan. En dat is heel jammer. Voor hen, maar ook voor de mensen om hen heen.

Het proces dat begint bij de wetenschap dat je HSP bent, kan oa. als gevolg hebben dat:

  • Je dichter bij jezelf komt. Je zelfbeeld wat verandert en verbeterd is
  • Je weet dat je ook een “echte” man bent. Wel anders dan gemiddeld, dat wel. Maar wel een man
  • Je beter weet wat je kunt doen als je overprikkeld raakt
  • Je beter weet wat je nodig hebt (in je werkomgeving bijvoorbeeld)
  • Je jezelf beter durft te laten zien
  • Je beter bij je gevoel kunt komen en daar meer waarde aan hecht. Je meer in evenwicht bent

Dat lijken me een aantal goede redenen om het HSP proces bij jezelf in gang te zetten.

Bekijk je verleden door de HSP bril

Als je terugkijkt op je leven door de HSP bril zullen veel dingen op z’n plek vallen. Waarom je soms op een bepaalde manier reageerde in situaties. Waarom je anders was dan de anderen. Waarom je niet altijd aansluiting had bij anderen. Het kan zó veel verklaren, de lijst is te lang om op te noemen. Maar om dit te kunnen doen is het belangrijk te weten wat HSP precies inhoud en hoe dat bij jou zit. Verdiep je daarom in hoogsensitiviteit, lees boeken (zie onze boekentips), bekijk webinars erover, of zoek een HSP coach voor persoonlijke sessie(s).

HSP proces

Om er dus voor te zorgen dat het HSP proces in werking treed. Het is een proces dat ook langere tijd duurt, je moet niet denken dat je er met een maandje klaar mee bent. Hoe meer je weet en ontdekt, hoe meer er op z’n plek valt. De eerste tijd is waarschijnlijk met meest intensief, omdat er er dan veel dingen tegelijk zijn die duidelijk worden. Na verloop van tijd wat dat vanzelf minder. Maar ik hoor van anderen en ik weet van mezelf ook, dat er soms nog na jaren nog wat nieuws duidelijk geworden is. Iets nieuws dat op z’n plek valt. Het HSP proces heeft dus geen duidelijk einde, het zal wat doorkabbelen.

Help mee aan de bewustwording

Dus help mee en stuur de mannen van wie je vermoed dat ze misschien weleens HSP kunnen zijn naar het platform hoogsensitievemannen.nl. Want het begint bij bewust worden, van de HSP zelf, maar ook van zijn omgeving!

Als je bewust wordt kun je er ook wat mee doen. Het is de eerste stap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *